skip to main content

Itálie je oficiálně v recesi. Už zase

Máte 1 minutu?

Itálie je v recesi. Už potřetí za tuto dekádu. Poslední dva kvartály se italská ekonomika propadala, na loňský podzim HDP klesl o 0,2 procenta. Špatná hospodářská kondice Italů se shoduje s nástupem populistické koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd, nepomohlo ani zpomalení růstu Německa a Číny nebo veřejné hádky s Bruselem.

Amazon mírní nadšení. Prodeje e-commerce impéria Jeffa Bezose v prvním čtvrtletí zůstanou za očekáváním analytiků z Wall Street. But why? Úřední překážky v rozletu v Indii, zpomalení v Evropě. V posledním čtvrtletí loňského roku se jinak dařilo, tržby 72,38 miliardy dolarů (nárůst o 19,7 procenta), čistý zisk 3,03 miliardy dolarů.

Za oceánem je kosa. Takzvaný polární vortex sevřel Středozápad a severovýchod Spojených států, teploty klesají až k minus 40 stupňům Celsia. Co to znamená pro byznys? (paywall) Na tom, že se Američané snaží držet v teple domova, prodělávají hospody a obchody – zatím jednu miliardu dolarů. Aerolinky ruší tisíce letů, železnice moc nefunguje, zlobí dodávání… Poslední vortex v roce 2014 vyšel Američany na minus pět miliard dolarů.

partner Forbes Espressa
Reklama
Forbes vás zve na první středoevropský summit 30 pod 30. Všichni čeští, slovenští a maďarští alumni výběru 30 pod 30 pod jednou střechou, 12. dubna 2019 ve Staré tržnici v Bratislavě. Konference, diskuse, networking, inspirace a spousta mladé energie! Lístky jsou právě v prodeji a my vám k nim nabízíme zvýhodněnou cenu ročního předplatného Forbesu.

Máte 5 minut?

A je miliardář, ne že ne. Zakladatel Twitteru a Squaru Jack Dorsey se vehementně ohrazuje proti tomu, že by byl dolarovým miliardářem: „Většina mého jmění, plných 98 procent, jsou podíly ve firmách, takže vlastně nejsem žádný miliardář.“ Miliardu na bankovním účtu sice Dorsey nejspíš nemá, ale podle Forbesu stejně nemá pravdu.

Největší byznysová příležitost od nástupu internetu. Řeč je o robotických taxících bez řidiče, které se mají do amerických ulic masově dostat do šesti až osmi let a do roku 2030 nastartovat trh o velikosti 1,3 až 2,8 bilionu (!) dolarů. Největší náskok má Google s projektem Waymo, ale i tradiční automobilky si můžou velký kus ukrojit – jen se musí rozhlížet po chytrých mobility startupech, které jim mohou pomoci náskok smazat. (paywall)

Nasyslit si zásoby. Long story short, nikdo moc neví, co přesně se v březnu stane, ale první dopady případného tvrdého brexitu budou nejvíc citelné v jídle a spotřebním zboží. Unilever už si dělá zásoby zmrzliny Magnum a deodorantu Rexona, španělští pěstitelé vzkazují, že cherry rajčátka budou minimálně o 10 procent dražší, a před nárůstem cen už varovaly britské supermarkety a fastfoodové řetězce.

Máte 10 minut?

Pocta tetičce. Designérka Kate Spade se proslavila zejména hravými kabelkami. Dva roky před svou smrtí rozjela novou značku Frances Valentine (původní brand Kate Spade prodala na přelomu milénia, dnes jej vlastní Coach) a kruh se nyní hezky uzavírá – v nové kampani FV vystupuje totiž návrhářčina neteř, herečka Rachel Brosnahan, zářící v roli Marvelous Mrs. Maisel, za niž si už dva roky po sobě odnesla Zlatý glóbus.

Alfréde, vzbuďte mě po osmé. Abyste byli úspěšní, musíte vstávat setsakramentsky brzy ráno a začít makat dřív než vaše konkurence. Jo, to jsme už taky někde slyšeli. Naštěstí existuje dost úspěšných zakladatelů a šéfů firem, kteří si na svůj „beauty sleep“ nenechají sáhnout: třeba Alexis Ohanian, Mark Zuckerberg nebo Warren Buffett.

„Blíží se rok prasete. To ovšem není záminka k tomu, abyste se během novoročních oslav přežraly, milé děti.“ Základní škola v čínském Chang-čou pro jistotu všechny 13- a 14leté žáky před svátky zváží, a kdo přibere víc než dva kilogramy, bude každý den muset chodit běhat. Žádné výmluvy.

Získat a zavřít. Dani García, jeden z nejoceňovanějších španělských šéfkuchařů, získal loni pro svoji restauraci v Marbelle třetí hvězdu od Michelina – nejvyšší profesní ocenění, o které kdy usiloval –, aby jen pár dní poté oznámil, že restauraci do roka zavře a na jejím místě vznikne steak house, kde bude vařit hlavně hamburgery. Proč? Protože v nejlepším se má přestat.