skip to main content

Víkendové Espresso: Miliardáři na nákupech, biostigma a šampaňské od pankáčů

Kdo utrácel

Mediální guru. Petr Kellner se rozhodl doplnit si svůj telco byznys a koupil televizi Nova, respektive celou skupinu CME, do které nejsledovanější česká televize spolu se stanicemi v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku patří. Aby transakce v celkové výši 2,1 miliardy dolarů, tedy zhruba za 48 miliard korun, doběhla do konce, musí ji ještě schválit akcionáři, Evropská komise a národní regulátoři v některých zemích, kde CME působí. A co můžeme od návratu nejbohatšího Čecha do TV Nova (poprvé ji ovládl už v roce 2003) čekat?

Pomaloučku, polehoučku. Petr Kellner se postaral o největší mediální obchod s českou účastí v historii a taky o zatím nejvyšší českou investici v zahraničí tohoto roku. Nezahálel ale ani jeho skorozeť Daniel Křetínský, který nevzdává svůj plán na ovládnutí čtvrté největší retailové skupiny světa Metro, v Česku známé jako provozovatel velkoobchodů Makro. Společnost EP Global Commerce, kterou Křetínský ovládá se slovenským finančníkem Patrikem Tkáčem, ve středu uplatnila opci a přikoupila si ke svému stávajícímu podílu ještě 12,47 procenta od společnosti Haniel, pravděpodobně za 17 miliard korun. Celkem tak ovládá už 29,99 procenta Metra, je jeho největším akcionářem a připravuje se na další kroky. To všechno ani ne čtyři měsíce poté, co zbylí podílníci odmítli Křetínského nabídku na celkové převzetí.

partner Forbes Espressa
Reklama
Mít vše v jednom systému. Přehledně. Aby firma normálně fungovala. A měli jste klid na práci, která je důležitá a baví vás.

Top stories

Bubliny. Co mají společného manažer a zakládající člen kapely Tři sestry Ing. Magor a svérázný frontman kapely Doctor P.P. Petr Pečený? Firmu PMP Exclusive, kterou dali dohromady v roce 2012, aby do Česka dováželi kvalitní šampaňské. Začínali se čtyřmi šampaňskými domy, dnes jich mají 18, a i když jezdí spalovacími auty a zelení rozhodně nejsou, vozí k nám často šampaňská od biodynamických a organických vinařů s minimem chemie. Kritérium mají totiž jediné  musí jim chutnat. Aby mohli zásoby v případě obchodního neúspěchu vypít sami.

Špion přes jídlo. Jak žijí lidé, kteří pracují jako recenzenti pro gurmánského průvodce Michelin? Úzkostlivě se tají nejen jejich identita, ale i způsob, jakým hodnotí. Občas se ale najde cesta, jak je přimět k tomu, aby promluvili a poodhalili něco ze svých praktik. A nemyslete si, tahle profese není žádný med. Nejenže o své práci nemůžete moc mluvit, ale taky si kvůli ní můžete přivodit nepříjemné zdravotní problémy.

Biostigma. „Zákazníci se obávají, že bio bude nutně dražší, a často certifikacím stejně ani nevěří,“ říká vinař Pavel Ťahan, majitel vinařství Gotberg, které produkuje špičková biovína, ale ekologickou nálepku jim doteď raději nedával. A není sám, řada světových firem dokáže vyrábět doopravdy šetrně, ale aby prodávaly, radši se tím nikde nechlubí.

Od nás pro vás

Moje dilema. Žijeme v přeinformované době. Na jednu stranu je to skvělé. Díky neustálému přísunu nových informací můžeme zdravěji žít, budovat pevnější vztahy a efektivněji pracovat. Jenže ty informace se na nás valí rychleji, než jsme schopni vstřebat, a navíc často popírají ty, které jsme si přečetli před 10 minutami. Proto pro vás máme nový sloupek Moje dilema, ve kterém zapeklité paradoxy doby přehlcené informacemi otevírá Iva Roze.

Nové vjemy. Až vstřebáte všechny paradoxy dneška (vyzkoušet k tomu můžete třeba mindfulness), vyrazte na výlet. Jestli vás zajímá současná architektura, tady je seznam nejzajímavějších nových staveb Česka (když se nebudete chtít rozhodovat, můžete je postupně objet všechny). A na cestu si pusťte podcast s Yemim A. D. o tom, co je důležité pro to, abyste si zachovali tvůrčí myšlení, proč je nejvděčnější lidem, kteří mu dovolili dělat chyby, nebo o průšvihu, který se mu stal, když pracoval pro Kanyeho Westa.