Jak zvládá Vánoce náš šéfredaktor a fanfaron Petr Šimůnek? Přečtěte si jeho tajemství.

Tohle je všechno, co potřebujete k nastartování i přežití štědrovečerní večeře. Je to vitaminová bomba. Je to antidepresivum. Je to paralyzér rodinných trablů. Je to mimořádně účinné přírodní analgetikum. A je to po léta utajovaný, jen nejzasvěcenějším známý poklad.

Tohle všechno v jednom je pomerančová vánoční polévka, důvěrně známá jako Ježíškův dar Šímovi. Teda takhle, polévka je to asi taková, jako je gin–tonic předkrm. Ale jak jinak by asi mohla splňovat všechno to, co jsme slíbili?


Tady je recept:

3 pomeranče na osobu
Víno bílé – lahev až tři
Alkohol různý – hodně
Skořice celá – pytlík až dva
Skořice mletá
Oheň


Postup aneb 10 stupňů ke Zlaté

1. Pomeranče, nejlépe španělské, oloupeme, zbavíme toho bílého ochlupení a hodíme do mixéru. Mixujeme na mód sekání ledu – zbudou tam trošku kousky a to chceme. Rozmixované pomeranče nalijeme do velké mísy.

2. Celou skořici dáme do teplé vody a pomalu, na mírném plameni vaříme asi 20–30 minut. Vznikne sirupovitý červenohnědý vývar. Krásně vánočně provoní celý byt a nikdo nebude tušit, co se na něj chystá.

3. A teď! Otevřeme lahev bílého vína. S pomeranči se nejlépe snoubí Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský nebo Sauvignon blanc. Anebo taky jakékoli jiné, které máte rádi. V každém případě na víně nešetřete ani penězi, ani množstvím. Pro další postup je nutné nalít si skleničku. Doporučuji tu největší, kterou najdete. Používám krásnou foukanou ručně vyráběnou od Ronyho Plesla. Má půl litru.

Vydání Forbesu Outsider

4. Po důsledném ochutnání skleničky či dvou vína ho můžete nalít mezi pomeranče, budou rády. Vypočítejte si minimálně deci a půl až dvě deci na osobu.

5. A teď! Mrkněte, jaký všechen tvrdý alkohol máte doma. Skvěle se hodí rum, koňak. Co vím a zkoušel jsem, perfektní je taky gin. Narvěte to tam všechno. Pro znalce je použití Žufánkova absintu Justifiée & Ancienne. V případě nouze lze nahradit jiným Žufánkovým absintem St. Antoine, obojí přidá volume a jemnou chuť anýzu. V každém případě to chce kvůli esenci malinko Žufánkova mátového destilátu a sicilského citronu ze stejné stáje.

6. Všechno tohle samozřejmě nejdřív ochutnáme. Opatrně, nejsme přece žádní alkoholici. Na osobu pak počítejte dohromady plus minus deci destilátů. Dost záleží na rodinných vztazích. Pokud preferujete funkci paralyzéru oproti antidepresivu, na rodině nešetřete a lijte!

7. Až vychladne skořicový vývar, nalijte ho do již téměř božské polévky.

8. Nechte vychladnout.

9. Nakrájejte na kolečka zbylé pomeranče. Nalijte polévku do misek či talířů, na hladinu oceánu slasti dejte jedno kolečko pomeranče. Zasypte mírně mletou skořicí, to pro zvýšení estetického dojmu.

10. Na velké lžíci, či ještě lépe mělké sběračce, ohřejte absint nebo koňak. Zhasněte. Náplň sběračky zapalte a u stolu přelijte každou porci polévky. Rodina vás miluje už teď. A počkejte, až to všechno snědí…