První tři měsíce roku budou opět nabité vinařskými akcemi, od degustací jednotlivých vinařů přes velké festivaly a galadegustace až po zajímavá školení a odborné masterclass.

Vybíráme desítku akcí, na které byste měli zaměřit svou pozornost.

Bottled Alive and Cloudy 2020, Tábor

Další ročník fantastického festivalu živých vín (web, vstupenky) se uskuteční již tento víkend v Táboře. Jde o zásadní přehlídku poctivé rukodělné produkce především z ČR a ze Slovenska s hosty z Rakouska a Maďarska. Součástí jsou i doprovodné přednášky, například o vadách vína, či představení nově vzniklého česko-slovenského biodynamického vinařského uskupení.

Na podporu slovenských vinařů, kteří aktuálně bojují s restrikcemi ohledně možnosti exportovat a vůbec prodávat úmyslně kalná nefiltrovaná vína, si dal festival do názvu též „Cloudy“.

Kdy a kde: 18. ledna, Střelnice – spolkový dům

Christian Tschida & Mochi, Ostrava

Rakouská naturální superstar Christian Tschida dorazí do ostravského vinného baru HokusPokus a osobně představí průřez svou produkcí. Nebude sám, doprovodí jej kuchaři z vídeňské restaurace Mochi, považované za možná nejlepší japonský podnik v tomto městě.

Méně netradiční kombinace, než by se mohlo na první pohled zdát, je unikátní příležitostí ochutnat legendární vína přímo ve společnosti vinaře – a v kombinaci s fantastickým jídlem.

Kdy a kde: 24. ledna, vinný bar HokusPokus

Prague Wine Trophy 2019, Praha

Galadegustace v rámci vyhlášení výsledků největší domácí mezinárodní soutěže vín, které se v loňském roce zúčastnilo 2139 vín, nejvíce v historii. Možnost na jednom místě ochutnat několik stovek vín od oceněných vinařství a dovozců, pestrý přehled aktuální nabídky na našem trhu.

Kdy: 28. ledna, Jalta Boutique Hotel

Galadegustace Bourgogne & Champagne 2020 a Premier Wines & Spirits 2020, Praha

Již tradicí se stala lednová ochutnávka vín pod taktovkou dovozce Premier Wines & Spirits. První den je věnován čistě produkci Burgundska a Champagne, druhý dalším skvělým vínům z jejich portfolia, od německých ryzlinků přes Itálii a legendární Španělsko až po Rakousko a další země.

Součástí jsou i čtyři masterclass – Champagne Millésime 1988–1996, Jean Grivot 2011 Vosne Romanée (od vesnického vína a tamní 1er Cru až po Richebourg Grand Cru), Vega Sicilia Valbuena 2006–2011 a Graham’s Port Vintage 1994–2006.

28.–29. ledna, Kaiserštejnský palác

Kurz Základy vinařství, Brno & Lednice

Dvoudenní kurz určený jak pro laické milovníky vína, tak pro potenciální či začínající malovinaře, který ve zhuštěně podobě předá důležité znalosti o víně, jeho výrobě a použití různých technologií a enologických postupů.

Po prvním, čistě teoretickým dni následuje exkurze do tří vinařských podniků různých velikostí, včetně provozu v Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Vyučujícími budou Ing. Kamil Prokeš, Ph.D., a doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.

Kdy a kde: 5.–6. února, ICV MENDELU

Otevření nového ročníku Salonu vín ČR 2020, Valtice

Již podvacáté se otevřou brány Salonu vín ČR v podzemí státního zámku ve Valticích. Přehlídky stovky vín z ČR, vítězů nominačních soutěží jednotlivých vinařství podoblastí Moravy a Čech a výtečné ukázky vývoje a směřování hlavního proudu domácího vinařského podnikání.

Kdy a kde: od 6. února, Státní zámek Valtice

Grand Cru Rangen, Praha

Nejjižnější Grand Cru vinice v Alsasku s vulkanickým podložím a strmým svahem je považována za jedno z nejlepších a nejzajímavějších míst v oblasti. Degustace dovozce Alifea představí desítku vín z Domaine Schoffit, od vertikály ryzlinku přes tamní vždy velmi úspěšný Pinot Gris po sladké pozdní sběry a výběry z bobulí.

Kdy a kde: 11. února, Alifea ve Zborovské

Alsaská vinice Rangen | Foto Florival

Táborský festival vína

Již 12. ročník multikulturního festivalu spojuje na padesátce různých akcí víno, kulturu a jídlo. Těšit se můžete na velký košt v hotelu Palcát i komornější ochutnávky jednotlivých vinařství, degustátorský kurz, putování za vínem táborskými historickými sklepy a podzemím, večeře s víny a muzikou nebo premiéru třetího dílu vinařského filmu Bobule, včetně ochutnávky „filmového“ vína.

Kdy a kde: od 24. února do 21. května, Tábor

La Paulée de Prague 2020, Praha

Oslava francouzské sklizně hroznů, francouzské kultury a Francie jako takové. I letos pozval dovozce VinoVinoVino špičkové vinaře z regionů Champagne, Burgundska, Rhôny či Loiry, aby vás osobně seznámili se svými víny.

A letos nejen s víny – součástí bude i Prague Wine Symposium s přednáškami a prezentacemi domácích i zahraničních vinných odborníků na aktuální vinařská témata. Velmi intenzivní den zakončí Francouzská večere Jana Punčocháře, šestichodové menu v restauraci U Matěje.

Kdy a kde: 27. února, Francouzské velvyslanectví

Natural Wine Fest 2020 Brno

Na závěr ještě jedna jarní vlaštovka a zároveň nový příspěvek na scéně vinných festivalů. Adam Vaněrka, someliér oblíbené restaurace Kohout na víně, a Tomáš Nossek z Rebelbean si dali za cíl představit, pokud možno s osobní účastí producentů, na 50 domácích i zahraničních přírodních vinařství, výrobců ciderů a vinných dovozců.

K tomu vás čeká několik tematických přednášek, nějaký ten foodtruck, výběrová káva, hudba… Nezbývá než Natural Wine Festu držet palce a přijet si ověřit, jak se jim vše vydařilo.

28. března, Nová tržnice na Zelném trhu