skip to main content

Kam zajít v Praze na dobrý ramen a jak ho správně sníst

3 minuty čtení

Možná vám ho doporučoval kolega a možná ve vaší ulici právě jedno otvírají – bistra zaměřená na japonský ramen v popularitě dýchají na záda favoritům posledních let, vietnamským bagetám bahn mi i polévce pho. Víte, kam v Praze na ramen zajít a jak si ho správně vychutnat? Není to totiž jen tak.

Ačkoli byste ramen nejspíš řadili stejně jako anime, sushi nebo samuraje automaticky k Japonsku, ve skutečnosti tam tento pokrm doputoval na přelomu 20. století z Číny. Dnes jsou za nejznámější rameny z množství existujících variant považovány ty z Tokia a Sappora na severu Japonska. Mimochodem, pokud byste měli do Sappora cestu, určitě navštivte úzkou uličku Ganso Ramen Yokocho, osázenou po obou stranách miniaturními bistry. Do každého z nich se vejde ani ne desítka lidí usazená v těsné blízkosti kuchaře, který z obřích kotlů nalévá vývar a podává kouřící misky přes pult. Ať vejdete kamkoli, chybu neuděláte (pokud zrovna nenatrefíte na bistro bez klimatizace).

Ale zpět do Prahy. Koukáte do jídelního lístku. Jak tajemně znějící slova rozklíčovat? Název vám napoví, z čeho je základní vývar – shio značí ramen ze slaného vývaru, tonkotsu z vepřové kosti, shoyu ze sójové omáčky a miso z fermentovaných sójových bobů. O základu máte jasno, zbývá jen vybrat podle toppingů – od masa, bambusových výhonků až po houby, řasu, mořské plody, zeleninu a samozřejmě nudle. Jednoduché.

Jakmile před vás postaví porci horkého ramenu (pozor, není to polévka), nejprve naberte na lžíci jen tekutinu a ochutnejte. Dobrý vývar je tajemstvím úspěchu a tímto gestem vyjádříte respekt kuchaři. Nudle s každým soustem zvedněte nad misku, krátce zpět ponořte a snězte s řádným srknutím. Pokud se na vás přísedící zvědavě dívají, děláte to správně. Potom podle chuti nabírejte maso, zeleninu, nudle a vývar. Posledních pár hltů není ostuda vypít rovnou z misky. V Japonsku se stal ramen prakticky fast foodem, takže se složitých pravidel bát nemusíte.

Svoji ramen uličku sice Praha zatím nemá, ale dobrý ramen tu rozhodně pořídíte. Kam tedy zajít?

Miska Ramen

Původně pop-up truck s vyhlášeným ramenem našel stálé stanoviště nedaleko Václavského náměstí. Pokud máte rádi klasiku, ramen tonkotsu vás nezklame. Má plnou a krémovou chuť i charakteristickou texturu; vepřovou krkovici a nudle doplňuje jarní cibulka, vejce a řasa nori. Ale pozor, v Misce se najíte zatím jen od čtvrtka do neděle.

Kitchen Ramen Bar

Interiér upoutá blikajícími obrazovkami a různorodým mixem nábytku – strohost a minimalismus tady nehledejte. Ovšem stejně jako interiér hrají všemi barvami a chutěmi také nabízená jídla. Krémový a ostrý Bangkok ramen s mořskými plody a krevetami hlásí, že je tažený 20 hodin – a na plné chuti je to opravdu znát. Z osmi druhů ramenu si vyberou i ti náročnější.

BON Fresh Ramen & Soba

Ze shortlistu kvalitních pražských ramen bister nelze vynechat vinohradský BON. Nabídku zaměřuje výhradně na ramen a domácí soba nudle, které vychutnáte v minimalisticky laděném interiéru blízko náměstí Míru. BON je vhodný pro neformální schůzku i rychlý oběd. Zkuste třeba poctivě dochucený shoyu ramen s kuřecím masem, bambusovými výhonky a houbami.

Jam & Co.

Příjemnou atmosférou překvapí Jam & Co. v pověstné Krymské ulici ve Vršovicích. Spíše než rušné bistro působí ve večerních hodinách jako restaurace se vším všudy, takže zde můžete uspořádat rodinnou oslavu nebo večeři k výročí. Ramen je momentálně na lístku jediný, ale stojí za to – jednoduchý a chutný Tan Tan ramen s pak choi, klíčky a vejcem.

Sia

Několikapatrová restaurace zasvěcená asijské fusion u Masarykova nádraží sice ramen nemá ve stálém menu, můžete ho ale pravidelně ochutnat v rámci polední nabídky. V březnu proběhl ramen týden, který nabídl čtyři druhy včetně varianty s krabím masem či lososem. Buďte ve střehu, a až se objeví, určitě ho nepropásněte.

Dobrou chuť a nezapomeňte, srkání povoleno!