skip to main content
Restart

Kamarádi si otevřeli kavárnu uprostřed pandemie. Věří v lepší zítřky i revoluci gastra

3 minuty čtení

„Na nájem si to i zatím nějak vydělá, a to je důležité,“ říká Vít Ponocný, zatímco se vyklání z výdejního okénka, aby mi podal ledovou kávu. I přes roušku je poznat, že se usmívá, a celkově působí asi nejpozitivněji ze všech lidí, s nimiž jsem za poslední měsíc mluvil.

Ponocný si se dvěma kamarády otevřel v Dělnické ulici v pražských Holešovicích malou kavárnu. To by neobvyklé tak úplně nebylo, pokud by ovšem neotevřeli 3. dubna, přímo uprostřed koronavirové pandemie a s ní spojených restrikcí.

„Tady si není kde dát dobré kafe,“ vyklání se znovu ven a rukou ukazuje na ulici směrem k Libeňskému mostu. „A dělali jsme na tom od prosince a vrazili do toho skoro 1,5 milionu korun. Že to vyšlo zrovna takto, s tím se nedá nic dělat, odkládání nebylo na pořadu dne. Věřili jsme, že kávu si lidé budou chtít dopřát i v těžkých časech,“ vypráví.

Na tom samém místě, přímo u tramvajové zastávky Maniny, stála původně drogerie a na těch pár metrech čtverečních kolem vždy spousta lidí. „Pohybujeme se v těchto místech prakticky denně a fascinovalo nás to. Jednou jsme se do drogerie zašli podívat a ten prostor si úplně říkal o nějaký take away koncept,“ přemítá Ponocný.

Bývalá nájemnice šest měsíců váhala, zda mladým podnikatelům prostor přenechat, až se nakonec ozvala sama. Ponocný a spol. prostor převzali k 1. prosinci a ihned začali s kompletní rekonstrukcí a rekolaudací na gastronomický provoz.

Ještě na konci února jelo vše podle plánu, ale během března bylo jasné, že nový podnik, příznačně nazvaný Kafe Na Zastávce, přichází do bezprecedentní doby. Kavárna začala fungovat na začátku dubna, jakkoli fakticky se její dveře neotevřely a prodej začal rovnou z provizorního okénka.

Reklama

„S take away konceptem jsme počítali. Hlavní rozdíl oproti plánu je v tom, že jsme chtěli mít zaměstnance, a v kavárně nakonec zatím pracujeme sami,“ rozhazuje rukama Ponocný. „A zároveň je samozřejmě vzhledem ke karanténě a nařízení vlády kolem zastávky tak desetina lidí co obvykle. Roušky navíc znamenají určitý blok pro přirozenou konzumaci,“ dodává.

Přes to všechno ale hodnotí dosavadní vývoj kladně. „Přece jen máme čas poznat lidi z okolí, vytvořit si dobré sousedské vztahy a zjišťovat, co by se zákazníkům ještě líbilo. A máme upřímnou radost z každé prodané kávy.“

Vzhledem k okénku je nabídka zatím omezená, nicméně výborně připravená káva z pražské pražírny Coffee Source a pekáč domácích kynutých buchet nebo bábovka jsou za daných okolností nabídkou, která se neodmítá. Trojice, jež se vyjma nového podniku běžně věnuje i pořádání gastronomických eventů, navíc vaří sirupy, z nichž připravuje i domácí limonády.

„Děláme, co se dá, není to snadné pro nikoho. Myslíme, že pražská gastroscéna každopádně zažije dost zásadní revoluci,“ říká Ponocný s tím, že největší otočku musí udělat podniky z centra města, které jsou závislé na turistech. „Pokud se nepřeorientují na českou klientelu, což nevím, jestli je vůbec reálné a nebylo by to vůbec jednoduché, bude to pro spoustu hráčů bohužel likvidační,“ zamýšlí se.

Druhou rovinu gastronomického otřesu představují lokálnější podniky a bistra, jež sice z turistů nežijí, ale jejichž běžní zákazníci na tom zrovna teď nemusí být nejlépe. Tady je pak podle Ponocného prostor pro výdejní okénka, rozvoz a celkově absolutní kreativitu, díky níž by se podniky měly pokusit pokrýt nezbytné náklady.

„Věřím, že pokud tak učiní, dostanou se tato místa zpět na své pozice. A zároveň vůbec nepochybuji, že se nacházíme v době příležitostí.“

Reklama
Reklama
Reklama