Krize způsobená koronavirovou epidemií si v nejvíce zasažené gastronomii vybrala první velkou oběť – v insolvenci skončila populární restaurace Kuchyň v Salmovském paláci na pražském Hradčanském náměstí, která patřila do impéria Ambienta Tomáše Karpíška.

Kuchyň zavřela a znovu se neotevře, ani až epidemie opadne. Podle Karpíška jde o definitivní konec. „Z Hradčan zmizel veškerý život. Nemáme tu pro koho vařit a z čeho platit provoz, mzdy a nájemné. Nemáme ani prostředky na zákonné odstupné pro zaměstnance,“ říká Karpíšek.

Úspěšný restauratér byl jedním ze signatářů otevřeného dopisu české vládě, ve kterém známí šéfkuchaři žádali záruky a finanční pomoc, jinak „nebude moct většina restauratérů pokračovat v podnikání“. Teď se Karpíškovy temné vize začínají skutečně naplňovat.

Kuchyň otevřel před dvěma lety jako svůj už 26. podnik. Jeho představou byla restaurace, která vaří kvalitní českou kuchyni a kde neexistuje jídelní lístek, protože hosté koukají kuchařům přes ramena a rovnou si na plotně vybírají z toho, co ten den zrovna uvařili.

Foto Ambiente

Byl to ambiciózní projekt i z toho důvodu, že si Karpíšek vysnil, že znovu vrátí Čechy na Pražský hrad a naučí je chodit na jídlo do míst, kde do té doby vládli jen turisté. „Víme, že je tady riziko a že nám asi bude trvat déle, než se z toho stane populární místo, kam se stojí za to vyškrábat. Ale ten výhled za to přece stojí, ne?“ rozhlížel se před dvěma lety Karpíšek kolem sebe.

Svůj úkol splnil, Češi se do Kuchyně naučili chodit, ale restauraci stejně živili především turisté. Loni se i díky nim poprvé dostala do zisku a všechno vypadalo idylicky, jenže současná krize a uzavřené hranice všechno změnily. Turisté jsou pryč a jen čeští hosté nestačí.

Foto Ambiente

„Nová sezona bude nejdřív příští léto, proto jsme se rozhodli pro insolvenci,“ přiznává Karpíšek. Jinými slovy: letošní léto bude v Praze bez zahraničních turistů, kteří se do české metropole naplno vrátí zřejmě až za rok, což je příliš dlouho na to, aby to Kuchyň ustála a přežila.

Výpadek v letní sezoně by pro restauraci znamenal příliš velkou ztrátu a další zadlužení, které si už nemůže dovolit. Proto se ji Karpíšek a spol. rozhodli raději definitivně uzavřít.

Karpíškovo gastronomické impérium přitom dál sčítá škody a podle informací Forbesu nemusí být Kuchyň posledním podnikem, který současnou krizi neustojí.