Sluncem zalitý italský digestiv z Kampánie, který buď nesnášíte, nebo milujete. Citrónový drink, který prý vznikl z potřeby zpracovat nadbytečnou úrodu chutných italských citrónů, se vyrábí z citrónové kůry, lihu a cukru.

Čtěte také: Válka bublinek. Proč jsme všichni začali pít prosecco a už nechceme šampaňské

Pokud limoncello nemáte rádi, je to dost možná proto, že jste ještě neměli to dobré. Ať už jste nováček, dlouholetý fanoušek, nebo chcete dát limoncellu druhou šanci, tady jsou ta nejlepší, která vám evokují samotné pobřeží Amalfi a se kterými letošní léto krásně nakopnete.

Když chcete něco šik:

Limoncello Citron de Menton francouzské značky Cambusier je vyrobené z citrónů posbíraných ve městě Menton, které leží na hranicích Francie a Itálie.

Chuť i jeho stylový design vybízí k tomu, abyste si ho dali na jachtě na jihu Francie. Až budete ležet na přídi, smíchejte dvě várky Citron de Menton s ginem, zalijte tonikem a doplňte plátkem citrónu. Prostě magnifique!

Když jste cool:

Narodil se v Soho, vyrostl v Amalfi a destilovaný je v Anglii – to je příběh limoncella značky Pococello, která citrónový likér ráda míchá s čistým britským alkoholem. Výsledkem je čisté a jednoduché pití, ze kterého uděláte skvělý vychlazený digestiv nebo trendový koktejl.

Když chcete mít navrch:

Liquor di Limone značky Salvatore Calabrese je především o technické dokonalosti. Svůj první drink totiž světoznámý barman Salvatore Calabrese umíchal už ve 12 letech a od té doby míchá drinky prezidentům i královským rodinám.

Jeho Liquor di Limone je vyrobený z citrónů z oblasti Amalfi sesbíraných první týden v červnu, kdy je jejich chuť a vůně nejplnější. Ty se pak pro zvýraznění květinových a citrusových tónů pět měsíců macerují v jemném koňaku. Výsledkem je limoncello, které můžete pít i při pokojové teplotě.

Pokud máte rádi italskou klasiku:

Dolce Cilento je ideálním startem na vaší limoncellové cestě.

Není totiž ani ostré, ani kyselé a má tradiční žlutou barvu. Název získalo podle národního parku Cilento, který se nachází blízko distilérky. Vyrobené z citrónů z regionu Amalfi získalo několik ocenění, stejně tak jako ostatní ovocné likéry této značky.

Kromě jejich limoncella tak určitě vyzkoušejte i fabulózní Dolce Cilento Crema di Pistacchio.

Pro minimalisty a minimalistky:

Jednoduchý, suchý, sofistikovaný. Ačkoliv tahle slova většinou limoncella nevystihují, za Nardini Acqua di Cedro vyrobené z citrónů od Gardského jezera mluví jasně.

Toto limoncello není tak sirupové jako ta standardní, čímž se stává skvělým doplňkem k suchému martini. Tip? Po večeři Nardini Acqua di Cedro smíchejte s kopečkem citrónového sorbetu, trochou prosecca a… užijte si to.

Když jste tak trochu puritán:

Značka, která je známá především díky svému višňovému likéru, ukázala, že umí dělat i výborná limoncella. S limoncellem Serravinci světlé barvy a heslem „Tastefully Italian“ se navíc nemusíte příliš mazlit – z mrazáku šup rovnou do sklenice.

Pro hipstery:

Felice Limone vyrábí v Mnichově jedna matka s dcerou a protože nepoužívají žádná umělá barviva, konzervační látky nebo příchutě, barva každé láhve se často liší. Stejně tak jsou jedinečné samotné láhve, jejichž štítky jsou ručně natištěné. Tohle umělecké a zábavné limoncello tak vezměte jako dárek na pořádnou narozeninovou párty.