Aktuální vydání magazínu Forbes

Křupavý průvodce. Tohle je 10 nejlepších českých řemeslných pekáren

Pošli to dál

Milujete u chleba křupavou kůrku a ještě teplou střídku? Vůni čerstvého pečiva a prsty od mouky? Pokud se vám při představě chleba s máslem a solí sbíhají sliny, jste tu na správném místě.

Vybrali jsme pro vás 10 nejzajímavějších pekáren, ve kterých platí, že láska k řemeslu opravdu voní.

La Bottega Tusarova

Pekárna, která má vlastní pole s obilím v Itálii a stroje dovezené taktéž z Itálie – včetně kynárny, kde vše kyne studenou metodou. Vyšší ceny jsou zde namístě, každý chléb projde rukama zdejších pekařů, a i když sníte půlku bochníku, nebude vám po něm těžko.
 

Nyní na podzim přichází i sezonní nabídka chlebů – například dýňový a ořechový. La Bottega peče i vlastní focacciu, bagety, bulky na hamburgery i briošky na hotdog, který je součástí snídaňové nabídky v sesterské restauraci La Bottega Linka.

Největšími oblíbenci jsou ovšem croissanty – ze speciálního francouzského másla, italské mouky na croissanty, přírodního kvasu, vanilky a kandované pomerančové kůry. Jsou ručně válené a můžete si dát jak klasické, tak plněné vanilkovým či čokoládovým krémem.

Kde: Tusarova 39, Praha 7

Alf & Bet

Pražírna a pekárna na Palmovce je sesterským podnikem oblíbené kavárny EMA a do svých útrob Pražany láká sice teprve necelý rok, ale už nyní si lidé chleby telefonicky rezervují, aby na ně večer zbyly.

V Alf & Bet vlastně naleznete pouze chléb. A kvalitní kávu. Prostory bývalé tovární haly jsou využívány především jako dílna, kde se školí noví baristé, učí se pražit káva a péct chleba.

V budoucnu zde plánují organizovat kurzy pečení chleba, ačkoli jsou tu chléb i všechny činnosti okolo něj o něco složitější kvůli dlouhým fermentacím kvásku a pomalému kynutí v chladu.

Kde: Světova 2, Praha 8

Antonínovo pekařství

Síť řemeslných pekáren v Praze se čtyřmi provozovnami na Vinohradech, ve Vršovicích, v Karlíně a na Letné plánuje v brzké době opět expandovat. Konkrétní místa pro nové pobočky navrhují samotní zákazníci a řadu těchto tipů si provozní jedou prohlédnout, posadí se na lavičku a pozorují cvrkot okolo, zda je poblíž řeznictví, trhy, kostel, zda se tam setkávají lidé.

Z produktů si zákazníci nejvíce pochvalují Antonínův chléb z pšeničné a žitné mouky, celozrnné rohlíky a orlické šátečky – ty si získaly oblibu díky tomu, že se ještě horké obalují v moučkovém cukru, a proto jsou krásně křehké a vláčné.

Všechny Antonínovy pekárny si veškeré výrobky vyrábějí samy – od pečiva přes pomazánky a limonády až po polévky a zákusky. Pracuje se zde s poctivým českým máslem, sádlem, podmáslím a žitným kvasem. Kynutí, pečení a konečná úprava se provádějí přímo v prodejně, hosté se tedy u kávy nebo horkého kakaa mohou dívat na pekaře a cukráře a rovnou si počkat na teplý chléb či housky.

Kde: Laubova 4, Praha 3 // Strossmayerovo náměstí 11, Praha 7 // Sokolovská 55, Praha 8 // Moskevská 38, Praha 10

Artic Bakehouse

Islandská pekárna s islandským chlebem a sladkým pečivem. Nadýchaný chléb s vláčnou střídkou pečou z celozrnné české mouky a vlastního kvásku. Právě kvásek je hlavním pokladem v pekárně, zraje v nádobách v kuchyni a majitelé se o něj starají jako o dítě.

Z výrobků jsou tu vyhlášené love balls neboli kuličky jemně slazené šťavnatými rozinkami a dochucené kardamonem – na Islandu je smaží každá babička svým vnoučatům. Místní si pochvalují sendviče – a to zejména Kampa Picnic s máslem, smetanovým sýrem, šunkou a čedarem.

Kde: Újezd 11, Praha 5

Eska

Eska, karlínská stálice, která do pece aktuálně sází dva druhy chleba – chleba 33 a chleba 66. Oba jsou vyrobeny z třístupňového kvasu a pečou se na bukovém dřevě, které ve spojení s pecí z Itálie zaručuje vypečenost a křupavou kůrku.

Chleba 33 je ideální na topinky nebo i jen tak, 66 chutná a voní po kmínu, hodí se na zahušťování omáček a chlebovou polévku. Cukrářky tu denně pečou čerstvé buchty, bábovky a koláče ze sezonních surovin a pekaři z pece vytahují čerstvé loupáky. A zdejší kremroli jste už zkoušeli?

Kde: Pernerova 49, Praha 8

Naše Toustárna

Také milujete vidět do pece a koukat, jak se z ní vytahují čerstvé kousky od rána až do odpoledne? V Toustárně touto kratochvílí můžete opravdu trávit celý den, a u toho si navíc moc mile popovídáte s majiteli o tom, co jste dělali o víkendu nebo po práci.

Zákazníci se sem denně vracejí jak kvůli atmosféře, tak pro žitný, špaldový a podmáslový chléb, mezi favority patří i sladké šuplíky – především ty tvarohové s máslovou drobenkou a ovocné s vanilkovým krémem a borůvkami.

Kde: Dělnická 56, Praha 7

Oh Deer Bakery

Netradiční pekárna, ve které naleznete pouze croblihy, tedy smažené křížence francouzského croissantu a amerického donutu. V podstatě se jedná o donut z croissantového těsta.

Klasický donut je z mouky, kvasnic a vody, cronut se vyrábí jako máslový croissant s tím rozdílem, že se pak smaží jako donut a má díru. Na výrobu jsou potřeba tři dny – první den se zadělá těsto, druhý den se obohatí o máslo a třetí den se frituje.

Všechny příchutě vymýšlí majitel sám. Nejoblíbenější karamelová crobliha se sušenkami Lotus vznikla zcela náhodou před otevřením podniku, dnes se po ní mohou zákazníci utlouct. Oproti původnímu americkému cronutu je pražská crobliha méně sladká a cenově dostupnější.

Kde: Bělehradská 62, Praha 2

Pekárna Praktika

Základem chleba v Praktice je bio pšeničná mouka mletá na kameni. V každém chlebu se tu snaží namíchat mouky tak, aby vždy charakteristika jednoho typu zrna byla co nejlépe vystižena a aby střídka, kůrka a textura byly v harmonii.

Nejoblíbenějším chlebem je špalda 33,33 % se svěží ořechovou chutí, tmavší střídkou a středně velkými bublinami. Hitem jsou i ovocné dortíky, kvůli kterým se sem budete rádi vracet.

Kde: Bělehradská 66, Praha 2

Laskominy od Maryny

Brněnské řemeslné pekařství je zhmotněným důkazem toho, jaké možnosti dává šikovným lidem internet. Na úplném začátku byl totiž úspěšný stejnojmenný foodblog, jehož majitelka etnoložka přeměnila svou vášeň pro sdílení receptů na práci na plný úvazek.

Chleby se tu vyrábějí pouze z čerstvého pšeničného či žitného kvásku, který Maria dennodenně obnovuje již pět let, mouky, vody a soli. Občas do nich přidají i podmáslí, čedar, rozmarýn, ořechy a olivový olej – každý den tu na vás bude čekat až pět druhů chleba.

Pečivo se zde vyrábí stejným způsobem, jak to bylo dříve v domácnostech běžné. Těsto vzniká v pekařství přímo před zákazníky, chleby pak celou noc pomalu kynou v lednici. Ráno se upečou a ještě teplé si je mohou zákazníci odnést domů. Oblíbené jsou i kváskové loupáčky, vdolky a sezonní mazance a vánočky.

Kde: Slovákova 8, Brno

William Thomas Artisan Bakery

Tuto malou řemeslnou pekárnu založili dva kamarádi, kteří se shodli na tom, že jim v jejich okolí chybí kvalitní poctivé a chutné pečivo. Dali si za cíl vyrábět a prodávat pečivo ručně vyráběné z kvalitních surovin bez chemie a bez použití polotovarů.

Na počátku byly croissanty, které jsou chuťově nesrovnatelné s průmyslovou produkcí – a stejně jako na croissanty Vilém s Tomášem ladí řemeslné postupy i na ostatní druhy pečiva tak dlouho, dokud nejsou s výsledkem plně spokojeni. Recepturu na vesnický chléb (pain de campagne) cizelovali bezmála rok, než jej začali prodávat.

William Thomas Artisan Bakery dodává pečivo do mnoha obchodů s potravinami, ale i do restaurací a kaváren. Velmi oblíbený je toastový chléb a kroláč, tedy mix croissantu a koláče. Novinkou od letošního září je pravidelný prodej přímo z okna pekárny, kde si zákazníci mohou každý pátek od 17.00 zakoupit čerstvý chléb na víkend.

Kde: Mozolky 2, Brno

Napadá vás ještě jiná pekárna? Pošlete nám své tipy na redakce@forbes.cz.

Čtěte také