Aktuální vydání magazínu Forbes

Kuchyně pro náročné. Když se nádobí domlouvá přes bluetooth

Pošli to dál

Hi-tech vybavení nemusí zdobit jenom váš obývák, ale i kuchyni. Co takhle trouba, která se dokáže proměnit v myčku, nebo varná deska měnící teplotu podle pohybu nádobí? Chytré kuchyňské spotřebiče můžou posunout vaše kulinářské dovednosti k profi výkonům, a navíc to s nimi může být větší zábava.

Pokud patříte mezi ty, které rozčiluje čekání na správně rozpálený olej, může vás téhle otravy zbavit takzvaný smažicí senzor. Jeho práce spočívá v tom, že když je pánev správně rozpálená, varná deska vám dá signál, že nastal ten správný čas. Stačí zvolit, co chcete smažit – od vajíček při nižší teplotě přes palačinky až po řízky nebo steaky, které se smaží zprudka. Senzor se také postará o udržení konstantní teploty, která je pro smažení žádoucí.

Ještě o něco větší vychytávka je další senzor, tentokrát na vaření. Jde o čidlo, které můžete připevnit na jakýkoli hrnec a pomocí technologie bluetooth spárovat s varnou deskou. Jejich spolupráce zajistí, že budete schopni udržet teplotu v nádobě přesně na stanovené úrovni a díky tomu v ní třeba i fritovat.

„Další výhodou je, že pokud si například nastavíte teplotu na 100 stupňů Celsia, varná deska stáhne výkon přesně ve správném okamžiku tak, že už vám obsah nikdy nepřeteče z hrnce na desku,“ vysvětluje Stanislav Brázda, obchodní a marketingový ředitel značky Gaggenau, která vyrábí exkluzivní spotřebiče vybavené funkcemi běžnými v profesionálních kuchyních.

Mimochodem, právě tahle značka, jejíž příběh začal už v roce 1683 ve stejnojmenném německém městě, dala světu hodně kuchyňských „poprvé“. Právě ona uvedla na trh jako první sklokeramickou desku, vestavnou pečicí troubu nebo kombinovanou parní troubu pro domácí použití.

O vývoj nových technologií se stará rozsáhlý tým inženýrů v laboratořích ve francouzském Lipsheimu. Ve sterilním prostředí za vzduchotěsnými dveřmi tady vyrábějí displeje, v dalších laboratořích pak pracují na inovacích pro jednotlivé spotřebiče od kávovarů přes varné desky a trouby až po chladničky. Velká část výroby stojí na ruční práci.

Právě teď na podzim firma představuje nové spotřebiče s výbavou, kterou v běžné kuchyni zatím nenajdete. Indukční desky se roztáhly do šířky, vejde se na ně až šest hrnců nebo jiného nádobí najednou a disponují celkem 17 různými úrovněmi výkonu. Za pozornost stojí třeba nová funkce umožňující změnit teplotu pouhým pohybem nádobí po desce. „Když pohnete hrncem nahoru, teplota bude automaticky stoupat, když dolů, tak naopak klesat,“ ukazuje názorně Brázda v pražském showroomu společnosti BSH domácí spotřebiče, která značku Gaggenau v Česku zastupuje.

V jedné z jeho částí stojí obří chladicí stěna, kterou si můžete sestavit podle svého gusta z chladničky, mrazáku nebo vinotéky různých rozměrů. Ve vinotékách lahve odpočívají v přihrádkách z dubového dřeva a tmavě antracitového hliníku a spotřebiče jsou vybaveny teleskopickými výsuvy, aby bylo vše přehledné. Aktivní vzduchový filtr na bázi dřevěného uhlí pak víno ochrání před kontaminací pachy, na dotykovém displeji je možné nastavit až tři klimatické zóny – na šampaňské, bílé a červené víno.

Inženýři Gaggenau se při vymýšlení novinek neobejdou bez jídla. Testují jednotlivé suroviny a minimální délku potřebnou k jejich vaření. Tyto informace jsou důležité především pro přípravu jídla metodou sous-vide, což je technika vaření ve vakuu ve vodní lázni. Kombinované parní trouby Gaggenau v kombinaci s vakuovací zásuvkou tohle umějí. Dají se navíc připojit na vodu i odpad, voda se tedy nemusí v průběhu vaření dolévat, a co je možná ještě lepší, po použití se díky speciální cartridgi dokáže proměnit v myčku a sama se vyčistit, takže ji nebudete muset ručně drhnout.

Kombinovaná parní trouba s vakuovací zásuvkou.

Ale zpátky k vaření. Výhoda přípravy jídla na způsob sous-vide spočívá v tom, že se připravuje při nízkých teplotách, díky čemuž si zachová podstatnou část nutričních hodnot. Můžete tak připravovat maso, ovoce a zeleninu. Každá potravina se vaří různou dobu podle toho, kolik je v ní vody.

„Z laboratoří máme změřeno, že maso tímto způsobem potřebuje pro přípravu od přibližně 45 do 100 minut, podle druhu masa. Samozřejmě ho můžete vařit déle, bude pak křehčí, ale už po této době dostanete vynikající zdravé jídlo s dostatečným obsahem bílkovin,“ doplňuje Brázda.

Aby bylo možné metodou sous-vide jídlo připravovat opravdu precizně, musejí se trouby před použitím zkalibrovat na nadmořskou výšku, ve které budou používány, a to kvůli správnému určení varného bodu vody. Ten bude totiž jiný v Hamburku i v Praze. Třeba na Mount Everestu je to pouhých 70 stupňů Celsia.

Nové technologie formují moderní kuchyni stále znatelněji. Spotřebiče se dají ovládat v aplikaci pro tablety nebo telefony prostřednictvím technologie Home Connect, která přišla na český trh loni. V Německu už funguje i hlasové ovládání a propojení s virtuální asistentkou Alexa od Amazonu. Pokyny pro Alexu se už testují alespoň v angličtině, vzhledem k tomu, že virtuální asistentka zatím neumí česky.

Čtěte také