Někdy se může zdát, že v rámci Česka vévodí v mnoha sférách Praha, ale Brno na plné čáře vyhrává status české mekky kávy. Brňáci kávovou kulturou jednoduše žijí – od prvních zrnek v místních pražírnách až po velkolepý kávový festival. Vytvořili jsme pro vás rozsáhlého kávového průvodce po druhém největším českém městě, tak teď už si jen dejte pozor, abyste se nepředávkovali kofeinem!

SKØG Urban Hub

Jeden z nejzásadnějších projektů, který na brněnské kávové scéně za poslední roky vznikl. SKØG je největší brněnskou kavárnou a zároveň se odlišuje od ostatních tím, že jejich káva pochází z vlastní výběrové pražírny Rusty Nails Coffee Roasters, která dodává kávová zrna i do několika desítek dalších kaváren po celé republice. Krom standardní nabídky kávových nápojů na bázi espressa tu můžete ochutnat i filtrovanou kávu a sezonně vlastní cold brew a domácí Cascara Fizz. Pokud vám tu místní káva zachutná, nezapomeňte si pražená zrna koupit i domů.

skog - prostor1

Dominikánské náměstí 5, po–čt: 8.00–1.00, pá: 8.00–2.00, so: 10.00–2.00, ne: 12.00–22.00

V Melounovém cukru

Název kavárny, které nikdo neřekne jinak než Cukr, je inspirovaný Brautiganovou nejznámější knihou V Melounovém cukru. Hosté sem chodí nejraději na kávu a cheesecake, který v Brně nemá konkurenci – v Cukru si totiž všechny dezerty pečou sami a z velké části i vymýšlí receptury. Signature drinkem je Babiččina paruka, jejíž základ se mění podle ročního období, ale chomáček vaty na vršku je vždy poznávacím znamením. Pracuje se tu výhradně s výběrovou kávou a na mlýnku se střídá podle sklizně a nabídky to nejhezčí z českých a evropských pražíren. Na stole vás navíc bude čekat čerstvá květina a do uší vám z reproduktorů líbivě zazpívá Michael Jackson. 

v melounovem cukru1

Františkánská 17, po–pá: 9.00–22.00, so: 9.00–21.00, ne: 10.00–20.00

Cafe Mitte

Maličká kavárna s pěti stoly, deseti židlemi a velkým srdcem. Potkáte tu hosty z celého světa, jelikož kavárna patří ke stejnojmennému hostelu, kde se každý měsíc vystřídají stovky turistů. Káva pochází od českých i zahraničních pražíren a připravuje se tu velmi pečlivě: jak na espresso, tak na filtr. Promyšlené recepty všech nápojů tu mluví samy za sebe a baristé se taky pravidelně radí, jak a co zlepšit. Přes zimu Mitte navštivte pro skvělou irskou kávu a v létě zaskočte na espresso tonic nebo affogato s domácí vanilkovou zmrzlinou. 

mitte

Panská 11, po–so: 8.00–21.00, ne: 9.00–20.00

Café Momenta

Klidné místo na kávu a něco sladkého na jednom z nejhezčích náměstí i v ten nejrušnější den. Tato kavárna s vlastní výrobnou francouzských zákusků dává přednost malým tuzemským, ale i zahraničním pražírnám, které pečlivě vybírá a zkouší se zákazníky i několik měsíců dopředu. Na mlýnku jsou tu vždy minimálně dva druhy kávy a hitem letošního léta je espresso s růžovým tonikem. Za vyzkoušení stojí také lahodný větrník a letní zmrzlinové zákusky. A ačkoliv je interiér kavárny do detailu propracovaný, v létě se příjemněji sedí v originální venkovní zahrádce s výhledem na tržiště.

momenta 01

Zelný trh 2, po–ne: 8.00–22.00

Café Pilát

Kavárna v kapucínském klášteře s velkou symbolikou nese nejen jméno svého majitele Ondřeje Piláta, ale inspirací byl i Pilát Pontský – historická postava ze středomořské Levanty, kde se protínala kultura východních zemí s tou antickou. Proto je Café Pilát laděno do středovýchodního hávu, a to od konceptu kuchyně přes výzdobu interiéru až po celou nabídku. Používají italskou kávu Tre Forze, která se praží na úpatí sicilské Etny stále původním způsobem – na dřevěném ohni, do kterého se přikládá dřevo olivovníků vyrůstajících z půdy sopky. Kávová zrna tak získávají specifickou, lehce zauzenou chuť a po italském způsobu pražení je káva také typická výraznou hořkostí. Jednoznačně doporučujeme.

pilat1

Kapucínské náměstí 7, po–ne: 8.00–0.00

Coffee bar Mymika

Mymika – MY MIlujeme KÁvu. Jednoduše geniální název pro kavárnu s rodinnou atmosférou, která se pyšní skvělou kávou od pražské pražírny Coffee Source (zrnka si tu také můžete zakoupit) a výbornými raw dobrotami bez laktózy a lepku. Kávová nabídka se často a sezonně mění, navíc tu kombinacemi jednotlivých surovin návštěvníky leckdy překvapí. Dokonalé uspokojení hostů je tu totiž na prvním místě – vše se pečlivě vybírá, ladí a stále zdokonaluje, aby chuťové pohárky jásaly. Některé slané pochutiny a lehké pokrmy jsou inspirované severskou kuchyní, do které se zakladatelé při svých cestách zamilovali.

mymika1

Lidická 15, po–pá: 8.00–22.00, so–ne: 9.00–22.00

Art Café Bar Morgal

Galerijní kavárna je krom kávy i úzce spjatá s kostelem sv. Tomáše, jehož historie sahá až do 14. století. Hlavním konceptem Morgalu je být místem průniku umění, lidí a myšlenek a také oživit zdejší genius loci. Při restaurátorských pracích v interiéru kavárny byla dokonce objevena vzácná barokní freska. Co se týká kávy, zrnka pocházejí z proslulé berlínské pražírny Bonanza, kávové nápoje nádherně voní a návštěvníci na ně nedají dopustit. Na jazyku vás příjemně potěší i chutná horká čokoláda z 55procentního a 70procentního kakaa.

morgal1

Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1A, po–ne: 10.00–1.00

Podnik café bar

Podnik = filtr. Hosté tu mají na výběr filtrovanou kávu na tři způsoby: Chemex, Hario V60 a Aeropress. První jmenovaný je u zákazníků velice oblíbený, o jeho vynález se postaral doktor Schlumbohm, který tvrdil, že „i úplný trouba dokáže pomocí Chemexu připravit výbornou kávu“Pracuje na principu manuální filtrace za správných podmínek – hrubost mletí, množství a teplota vody. Vé šedesátku od krále skla (japonsky hario) tu na vyšší úroveň posunula partnerská pražírna Illimité Coffee Roasters stojanem pro pět V60, díky kterému není káva jen zážitkem chutí, ale i očí. Na závěr si dejte kávu z moderního Aeropressu, kde kouzlo přípravy spočívá ve stlačení vzduchu, který dá vyniknout té nejlepší chuti. Mimo kofeinového probuzení si tu můžete dát i úžasnou snídani – a to až do dvou hodin odpoledne.

podnik 11

 Peroutková 5, po–čt: 7.30–22.00, pá: 7.30–0.00, so: 8.30–0.00, ne: 9.00–22.00

Café Atlas

Ráj freelancerů. Tráví tu celý den na filtrované kávě a maté limonádách, sjednávají si tu schůzky a dalo by se i říct, že je Atlas takovým brněnským hubem – místem, kde se lidé setkávají, propojují a vzájemně inspirují. Káva na espresso pochází z brněnské pražírny Rebelbean, se kterou si navzájem často vypomáhají. Rebelové přijdou opravit kávovar a za to jim Atlas půjčí zahrádkové stoly či vypomůže s občerstvením. Kavárnu si mnoho návštěvníků oblíbilo pro její snídaně a zajímavé obědy, každý den si tu přichystají něco nového. Samozřejmostí je tu, stejně jako ve všech zde zmiňovaných kavárnách, přátelský a milý personál.

atlas 2

Žerotínovo náměstí 6, po–so: 8.00–0.00, ne: 14.00–22.00

MONOGRAM Espresso Bar

Místo, kde si na své přijde každý, kdo má rád kvalitní a dobře připravenou výběrovou kávu. Je to zároveň místo, kde se člověk může vzdělávat, protože tu probíhají edukativní cuppingy, tedy degustace kávy, a o víkendech školení v přípravě kávy jak pro profesionály, tak pro laickou veřejnost. V kavárně je možné okusit řadu kávových speciálů, ať už kávové sezonní drinky nebo alternativní metody přípravy kávy. Zároveň je možné si odnést pytlík čerstvě pražené kávy s sebou, což oceňují místní i náhodní návštěvníci Brna.

monogram1

Kapucínské náměstí 12, po–pá: 8.30–18.30

Café Placzek

Levandulové affogato! Už jen díky této originální espressové dobrotě do Brna jednoduše musíte. Stálicí z hlavního mlýnku je velmi oblíbená směs, kterou si kavárna nechává pražit u libereckých Nordbeans. Zbytek nabídky se často obměňuje jak s tuzemskými, tak se zahraničními zrnky. Zajímavostí je, že nejprodávanější kávou je cappuccino, a to pravděpodobně díky obrázkům na přání od šikovných baristů. Letní specialitou je tzv. Kafe do karafy připravované z espressa na ledu, kokosového mléka a pár kapek javorového sirupu. A k němu si dejte chlebové placzky plněné bazalkovým pestem, sušenými rajčaty, holandským sýrem a baby špenátem.

cafe placzek - prostor1

Minoritská 4, po–pá: 7.30–21.00, so–ne: 7.30–20.00

MARINĀDA Store

Odpočinout si, pochutnat si, a ještě k tomu nakoupit na stejném místě? Hurá do Marinādy, kde mají rádi dobré jídlo a pití, ale i přírodu, a proto nepodporují masovou produkci a místo ní se soustředí na poctivé malovýrobce. Majitelé přinášejí do Brna (a brzy i do Prahy) to nejlepší, co jim zachutná na cestách po Česku i v zahraničí. Kávy na bázi espressa se připravují z výběrové směsi (Brazílie, Nikaragua a Kolumbie), které praží v Rituale Caffé. Na cold brew zde letos používají Etiopii-Sidamo, která je zpracována nemytou metodou a podtrhuje jemné nasládlé chutě kávy. Specialitkou je espresso na grepovém fresh džusu a opravdové řecké frappé.

marinada1

Jiráskova 15, po–út: 9.00–18.00, st: 9.00–22.00, čt–pá 9.00–18.00

Nebojte, seznam krásných kaváren s vynikající kávou v Brně je mnohem větší, ale všechno by se nám sem nevešlo. Proto budeme rádi, když navštívíte i další, a to především tyto:

Café Alfa (nová Alfa) – srdcovku brněnských kavárenských povalečů, kavárnu Mezičas, která je určená (nejen) běžcům, Prahu v Brně, o jejíchž nanucích jsme nedávno psali, piknikovou kavárnu Piknik Box v parku pod korunami stromů, Kafec na ty nejlepší vafle, Coffee Fusion, kde si potrpí na ty nejlepší výběrové kávy, kavárnu Ad Alta pro vegany i bezlepkářeCafé Art, odkud si nápoje můžete vzít i dovnitř do kina Art, Caffé del Saggio, které praží pro mnoho dalších kaváren – třeba pro Kult Cafe, jehož majitel začal pít kávu poměrně nedávno, Koffein (Panská 13), jehož název mluví za vše, moderní Industra Coffee, minimalistický Punkt., všemi oblíbené Café Tungsram a vyzkoušejte určitě i nové Milady kaffee, předpovídáme mu slibnou budoucnost.