Aktuální vydání magazínu Forbes

Nejlepší klasické restaurace světa, kde byste měli aspoň jednou za život jíst

Pošli to dál

Trendy v gastronomii se mění jako roční sezony, každou chvíli vznikne nová hip restaurace, do které byste měli jít, nebo jídlo, které byste měli ochutnat.

Čtěte také: Dobré jídlo i krásný výhled. Pět restaurací, kde si vychutnáte obojí

Pak jsou tu ovšem lety i mnoha generacemi prověřené klasiky – v jedné z nich dokonce Napoleon nechal svůj klobouk, když neměl na zaplacení účtu (a mýt nádobí pro mladého důstojníka bylo už tehdy pod úroveň).

Tady je výběr nejslavnějších klasických restaurací po celém světě, které nikdy nezklamou.


21 Club, New York

Místo tak známé, že ho mnozí schválně přehlížejí. Pokud se ale chcete najíst na stejném místě jako John F. Kennedy, Marilyn Monroe nebo sedět u stolu, kde se zasnoubil Humphrey Bogart, neexistuje v New Yorku lepší místo, kam vyrazit na večeři.

V menu zůstávají stejné klasiky jako kdysi – tatarák, senegalská polévka, největším hitem je však stále 21 burger, který v 50. letech stál 2,75 dolaru a dnes za něj zaplatíte něco málo přes třicet. Ta ekonomika. Restaurace také disponuje výborným vinným lístkem, symbolicky si můžete vybrat z 21 lahví.


The Ritz, Londýn
  

Jestli si užíváte (nebo chcete aspoň jednou v životě zažít), když před vámi číšník v livreji zvedne stříbrný poklop, pak si udělejte rezervaci ve slavné londýnské restauraci hotelu Ritz na náměstí Piccadilly.

Šéfkuchař John Williams (který letos vydává kuchařku s recepty právě z restaurace Ritz) si za svou konzistentně perfektní práci léta drží michelinskou hvězdu. Z jeho menu si objednejte platýse s kaviárem a němu sklenku šampaňského. Rázem se budete cítit jako člen královské rodiny.


Osteria Francescana, Modena

Pokud vás jen trochu zajímá svět gastronomie nebo rádi relaxujete u Netflixu, jistě vám neunikl příběh třemi michelinskými hvězdami ověnčeného Massima Bottury a jeho restaurace, jež se už několik let vyskytuje na prvních příčkách žebříčků nejlepších restaurací světa.

Velmi emotivní názvy jídel by se jen těžko překládaly, ale z hlavních jídel nevynechejte „Křupavou část lasagní“ a jako dezert si objednejte „Ups, upustil jsem citronový koláč“. Ano, jak jsme říkali, zní to zvláštně, ale garantujeme, že vaše chuťové buňky zažijí extázi.


Restaurante Botín, Madrid

Restaurace Botín, zanesená do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší stále fungující restaurace světa (v provozu od roku 1725), je vyhlášená svým tradičním kastilským způsobem opékání masa v železných pecích roztápěných dřevem. Na něm si v průběhu dekád pochutnal jak malíř Goya, tak americký spisovatel Ernest Hemingway.

Pokud se tedy vypravíte do hlavního města Španělska, udělat si rezervaci v této restauraci na Plaza Mayor je prakticky povinnost. Jen pozor – místo není vhodné pro vegetariány nebo kohokoli, komu nedělá dobře pohled na prasečí hlavu na talíři.


Le Procope, Paříž

Při diskusi nad tím, které pařížské bistro je lepší, by nejeden Francouz jistě horečnatě vyhlásil revoluci. Za zmínku ale jistě stojí Le Procope, kam ve své době velmi rád chodil i sám Napoleon Bonaparte.

A nejenom ten, za staletí si v ní na bretaňských ústřicích pochutnali  a ve vínu hledali inspiraci i spisovatelé jako Denis Diderot či Paul Verlaine. Le Procope najdete v srdci čtvrti Saint-Germain-des-Prés a ústřice mají v menu dodnes, jen ročník vína se trochu změnil.


 

Čtěte také