skip to main content
Byznys

Od sušeného masa k náklaďákům. Majitelé Fine Gusta nakupují i v krizi

3 minuty čtení

Jejich byznysové království už dávno přerostlo zdi socialistického hotelu Harmony v centru Pardubic, kde už pátým rokem úspěšně krájejí, koření a nakonec i suší maso a vyrábějí takzvané jerky pod vlastní značkou Fine Gusto i pod privátními značkami pro obchodní řetězce. 

Podnikatelé David Novák, který letos na podzim oslaví třicáté narozeniny, a o dva roky starší Pavel Doležal (na hlavním snímku) před několika měsíci šlápli na plyn a ke svému rostoucímu potravinářskému byznysu přidali několik dalších firem z oblasti automotivu a strojírenství. Společně s osvědčenými brněnskými společníky, investory ze zemědělsko-energetické skupiny agriKomp Bohemia Radkem Házym a Martinem Mrůzkem, začínají budovat nový výrobní holding. 

Aktuální vydání magazínu

Jejich podnikatelská skupina dnes generuje tržby kolem 200 milionů korun a dává práci asi 170 lidem. V největším rozletu, když mladí podnikatelé jednali hned o několika dalších akvizicích, ale přišla pandemie koronaviru a nebývalý ekonomický útlum. S ním intenzivně zápasí dodnes, a to hned na několika frontách. Nákupů dalších firem se vzdát nechtějí.

„Jsme před dokončením akvizice menší potravinářské firmy v novém segmentu mražených polotovarů. Na tento záměr nemá krize vliv, naopak v této době roste zájem lidí o mražené potraviny,“ naznačuje David Novák, ale konkrétní být zatím nechce. Naopak zadrhly se některé plány v oblasti automobilového průmyslu, o kterých dvojice uvažovala na začátku roku. Nevyšel ani plán ovládnout společnost Chips Praha, která vyrábí zeleninové lupínky Tretter’s.

Výroba sušeného masa Fine Gusto | Foto Michael Tomeš

Naopak loni zakladatelé Fine Gusta získali zejména výrobce spoilerů a nástaveb pro menší nákladní vozidla Pony Fantasy. Ve své kategorii jde o jednu z největších firem v Evropě. Mladíci využili mezigenerační obměny, když se majitel a zakladatel firmy Oldřich Sedláček stáhl na odpočinek a jeho dcery rodinný podnik převzít nechtěly. 

Společnost z Hranic na Moravě Pony Fantasy tvoří asi polovinu obratu celé nově vznikající skupiny a je také její nejziskovější částí. Aktuálně je ale rovněž firmou nejzasaženější současnou krizí. „U Pony Fantasy došlo k poklesu tržeb o 70 procent, protože tento byznys je navázán na automotive,“ vyčísluje dopad na firmu Novák. 

Další novou firmou ve skupině je AVOSS, společnost zaměřená na náhradní díly a poprodejní služby v automotivu, zejména pro užitkové automobily Avia. Její loňský obrat se pohyboval kolem 80 milionů korun. Potravinářská část, tedy firmy Fine Gusto a VegUp, měla tržby přes 40 milionů, což je o 10 milionů více než o rok dříve.

Výroba sušeného masa Fine Gusto | Foto Michael Tomeš
Reklama

Právě potravinářský byznys Davida Nováka a Pavla Doležala výraznější zásah koronavirem nezaznamenal. Respektive poměrně zásadně změnil poměr prodejů v kamenných obchodech a na online kanálech, které ještě loni tvořily jen zanedbatelnou část tržeb. V první fázi karantény celkové tržby Fine Gusta dokonce výrazně rostly.   

„Březen byl na tržbách silnější o 60 procent, v dubnu jsme na podobných číslech jako loni. V kamenných prodejnách byl pokles, protože část z nich byla pozavíraná, jsou v obchodních centrech. Posílil ale e-shop. Jednak náš vlastní, jednak prodeje přes partnery, zejména Alzu a Rohlík,“ říká Roman Sulek, nový ředitel potravinářské části, kterého si oba podnikatelé najali, aby se mohli věnovat skupině jako celku. David Novák má na starosti zejména obchod a marketing skupiny, zatímco Pavel Doležal dohlíží spíše na výrobu a provoz.  

Právě provoz se dařilo držet i v době bující pandemie. Výrobu nakonec vůbec neomezili. Firma zavedla  nadstandardní kontroly včetně měření teploty zaměstnanců, povinně se používá dezinfekce. Části zaměstnanců cizinců dokonce firma zajistila ubytování, aby nemuseli domů.

Výroba sušeného masa Fine Gusto | Foto Michael Tomeš

„Cizinci zaměstnaní u nás dali přednost tomu, aby zůstali v práci, místo aby jeli domů. Podrželi nás,“ pochvaluje si přístup svých lidí Pavel Doležal, někdejší finanční poradce Partners a student České zemědělské univerzity. Oba muži se aktuálně nezastaví, doslova za pochodu se učí pracovat s první velkou ekonomickou krizí v roli majitelů středně velké firmy. 

Kromě dotažení akvizice výrobce mražených potravin je teď nejvíc zaměstnává krizové řízení jejich firem. Zejména těch z oblasti autoprůmyslu. „Krizové řízení je těžká operativa a nutnost rychlých rozhodnutí: vyjednáváme s dodavateli, odběrateli či pronajímateli nemovitostí o platebních podmínkách, řešíme situaci zaměstnanců, pro které zmizela práce, jednáme s financujícími bankami. V Pony Fantasy využíváme kurzarbeit – doma je na částečné mzdě většina zaměstnanců,“ shrnuje aktuální dění ve firmách David Novák.

Budoucí vývoj ale oba hodnotí pozitivně a díky krizi chtějí firmy naopak posílit. 

„Co se týká potravin, tam žádné změny neočekávám. Co se týká Pony Fantasy, ani tam nečekám dlouhodobé dopady, potřeba logistiky prostřednictvím flotil nákladních vozidel zůstane stejná,“ myslí si Novák.

Naopak dlouhodobý dopad této krize vidí ve zvýšených nárocích podnikatelů na automatizaci a digitalizaci. „V pandemické situaci je riziko spojeno s člověkem. Je třeba firmu udělat robustní, aby na ni případné onemocnění zaměstnanců mělo menší dopad,“ říká na závěr. 

Reklama
Reklama
Reklama