skip to main content

Pít a myslet přitom na zdraví? Dejte si osm drinků se zeleninou

5 minut čtení

Nevěřte tomu, že pití škodí zdraví. Stačí do drinku přimíchat mrkev, řepu, papriku nebo třeba kapustu a do těla dostanete vedle alkoholu i dávku vitaminů a antioxidantů. Takže: na zdraví!

Hodný, zlý a ošklivý

„Jako barman jsem během svojí kariéry pracoval v různých barech a restauracích napříč Spojenými státy a Mexikem,“ říká Manny Hinojosa, mixolog a globální ambasador značky Tequila Cazadores. „Vždycky rád přenáším něco z kuchyně do baru – díky použitým surovinám, zvláště čerstvé sezonní zelenině a ovoci, které dodávají chuti drinků příjemnou rovnováhu.“

Ingredience:

  • 45 ml Tequila Cazadores Blanco
  • 15 ml mezcalu
  • 15 ml Martini & Rossi bitter
  • 15 ml limetkové šťávy
  • 25 ml pyré z papriky
  • limetka a paprika na ozdobu
  • obruba ze soli na okraji skleničky (doporučení: sůl ochucená chilli papričkami Guajillo a Pasilla, ibiškem, cukrem a limetkou)

Postup:

Smíchejte všechny ingredience ve sklenici old fashioned s ledem. Protřepejte a podávejte na ledu. Ozdobte proužky červené papriky a plátky limetky a olemujte solí (volitelné).

Bloody Mary s červenou řepou

„Tohle je nový pohled na klasický drink. Když použijete šťávu z čerstvých rajčat (čím zralejší, tím lepší) namísto koupeného tomatového džusu, který často obsahuje nějakou tu chemii navíc, dodáte tím koktejlu extra porci zdraví prospěšných látek,“ říká mixolog Geraint Coles. „Rajčata jsou hodně bohatá na vitaminy C a K, draslík, kyselinu listovou a lykopen – antioxidant, který pomáhá snižovat riziko srdečních chorob a rakoviny. Řepa dodává koktejlu sladkost, hloubku a taky látky prospěšné pro střeva, což se výborně snoubí s kořeněným základem Bloody Mary, který má zase protizánětlivé účinky a podporuje metabolismus.“

Ingredience:

  • 60 ml Sesión Blanco 
  • 10 ml směsi na Bloody Mary
  • 15 ml pyré z červené řepy
  • 120 ml tomatové šťávy

Postup:

Vyrobte si směs na Bloody Mary smícháním 500 ml Worcesterové omáčky, 60 ml sójové omáčky, 60 ml bílého vinného octa, 1 polévkové lžíce celerové soli, 1 polévkové lžíce drceného černého pepře, 1 polévkové lžíce křenu, 1 čajové lžičky drcených chilli papriček, 1 polévkové lžíce uzené papriky, 2 stroužků česneku, 1 hrsti thajské bazalky a 1 hrsti koriandru. 

Do sklenice vlijte 10 ml vzniklé směsi a ostatní ingredience, přidejte několik kostek ledu a míchejte, až celá směs zchladne. Podle potřeby doplňte dalším ledem a rajčatovou šťávou a případně dozdobte podle chuti.

Avokádový sen

„Tenhle koktejl je poctou mexické historii. Při jeho přípravě jsem začal se dvěma ikonami mexické kultury: avokádem, starodávným středoamerickým ovocem, a mezcalem, původním agávovým likérem,“ říká barman Sergio Casas z amerického podniku Jasper’s Corner Tap & Kitchen. „Pyré z avokáda si sami vyrábíme, dodává nápoji krémovou texturu a zároveň není příliš hutné, takže nepřebije mezcal. Kouřový, ale přesto hladký drink s mírně dráždivým dotekem papričky Serrano evokuje ducha Mexika.“

Ingredience: 

  • 60 ml Fidencio Mezcal
  • 30 ml pyré z avokáda
  • 30 ml simple sirupu
  • měsíčky pomeranče a angostura bitters

Postup: 

Koktejl protřepte, dvakrát přeceďte a nalijte na led. Na okraji sklenky vytvořte krustu z koření tajin a ozdobte kolečkem limetky a kolečkem papričky Serrano.

Mayahuel

„Co vám evokuje léto víc než sladká kukuřice? V koktejlu se snoubí rum a tequila jako pocta aztécké bohyni Mayahuel a celý drink je směsicí pikantní chuti se špetkou koření a sladkosti,“ říká barman Cody Webster z podniku Popol Vuh. „A díky kukuřici je to ten nejlepší způsob, jak oslavit bohatou úrodu.“

Ingredience:

  • 7 ml bílé tequily
  • 7 ml Licor 43   
  • 60 ml bílého rumu 
  • 35 ml kukuřičného mléka (šťáva z čerstvé sladké kukuřice)
  • 15 ml citronové šťávy
  • 7 ml simple sirupu
  • 3–4 lístky bazalky
  • 2–3 kolečka chilli papričky Serrano

Postup:

Protřepte, přeceďte do skleniček a ozdobte uzenou paprikou.

El Altiplano Verde

„Kombinace okurky, kapusty a koření je v moderní kuchyni běžná věc,“ říká mixolog Chris Chamberlain. „Když použijete tuhle kombinaci v koktejlu, dokonale tím propojíte svěžest limetky a citronu s agávovým chuťovým profilem a zemitými zelenými tóny použité tequily Camarena Silver.“

Ingredience:

  • 45 ml Camarena Silver Tequila
  • 30 ml čerstvé šťávy z kapusty a okurek
  • 20 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 15 ml agávového nektaru
  • citronová soda na dolití

Postup:

Všechny ingredience (kromě citronové sody) nalijte do šejkru naplněného ledem a protřepejte, než se všechny spojí a zchladí. Přeceďte do vysoké sklenice s krustou z Chipotle papričky na okraji a dolijte sodou.

Věřte rusovlásce

„V zrzavém drinku najdete mrkev a zázvor, což je klasická chuťová kombinace. A obě tyhle ingredience mají velké zdravotní plusy,“ říká Jim Kearns, ředitel divize nápojů ve společnosti Golden Age Hospitality. „Chuť je ještě umocněna zemitými, kořeněnými a bylinnými tóny tequily Jaja.“

Ingredience:

  • 60 ml Jaja Blanco Tequila
  • 15 ml Plantation OFTD
  • 30 ml mrkvové šťávy
  • 20 ml citronové šťávy
  • 20 ml zázvorového sirupu
  • 3 střiky brandy Reistetbauer Carrot

Postup:

Protřepejte všechny ingredience kromě brandy. Přeceďte do sklenice na kostky ledu. Zastříkněte brandy a ozdobte tyčinkou z rozčtvrcené mrkve.

Na příkaz lékaře

„Kvalitní suroviny jako mrkev a ananas dodají drinku svěžest a správný balanc, a ještě vyzdvihnou kvalitu použitého alkoholu,“ říká Andrew Booth, ředitel restaurace Selina Highline.

Ingredience:

  • 2 díly Tres Agaves Reposado Tequila
  • 1 díl cordialu Spiced carrot (čerstvě lisovaná mrkvová šťáva, sůl s chilli, cukr)
  • ½ dílu čerstvé ananasové šťávy
  • ¾ dílu citronové šťávy

Postup:

Všechny přísady nalijte do šejkru. Přidejte led, protřepejte, přeceďte do sklenice a doplňte ledem. Použijte malou stříkací lahev a na vršek stříkněte trochu mezcalu. Ozdobte baby karotkou a krustou z kořeněné soli (napůl košer sůl a napůl koření tajin).

La Playa Verde

„Tenhle koktejl se hodí pro každé roční období, ale pro horké letní dny obzvlášť. Je pikantní, hluboký a osvěžující,“ láká Cody Webster z Popol Vuh. „Hodí se ke každému brunchi nebo k posezení na terase. Čerstvá celerová šťáva, mátový  Chareau Aloe Liqueur a limetka se dobře doplňují s kouřovostí mezcalu a ostrým černým pepřem. La Playa Verde je nenápadný superzdravý drink!“

Ingredience:

  • 45 ml tequily
  • 8 ml Chareau Aloe Liqueur
  • 30 ml čerstvé celerové šťávy
  • 15 ml simple sirupu s černým pepřem
  • 20 ml limetkové šťávy

Postup:

Protřepejte, přeceďte do sklenice collins a ozdobte snítkou máty.