skip to main content
Byznys

Pohlreich, Karpíšek, Punčochář a spol. píšou Babišovi: Jsme ve vážném ohrožení

3 minuty čtení

Stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními, připomíná česká gastronomická špička premiéru Babišovi znění zákona č.  240/2000 Sb. v otevřeném dopise, pod který se podepsali například šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář či Zdeněk Pohlreich a také provozovatelé úspěšných restaurací, jako jsou Tomáš Karpíšek nebo David Petřík.

„Většina gastronomických podniků v České republice je dnes ve vážném ohrožení,“ popisují dopady plošného zavření restaurací a kaváren, které vláda minulý týden zavedla kvůli novému koronaviru.

„Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání,“ stojí v textu, mezi jehož signatáři jsou i Lubomír Osuský (Červený jelen), Václav Vojíř (Bugsy’s bar) či zahraniční restauratéři usazení v Česku jako Riccardo Lucque či Emanuele Ridi.

Přinášíme celé znění otevřeného dopisu provozovatelů restaurací a kaváren k dopadům nařízení proti koronaviru:

Pane předsedo vlády, vážená vládo, 

obracíme se na vás coby provozovatelé restaurací a kaváren. Většina z nás zasvětila celý svůj profesní život rozvoji gastronomie v České republice. Za ta léta dobře víme, že podniky poskytující gastronomické služby jsou křehkým organismem. Některým se daří lépe, jiným hůře.

Máme zkušenost i s podniky, které jsme museli zavřít. Ale za celou dobu jsme nikdy nenechali žádné dluhy u našich zaměstnanců, pronajímatelů, dodavatelů ani partnerů a nikdy jsme neměli žádné pohledávky vůči státu. Chováme se jako řádní hospodáři. Necháváme si rezervu, abychom pokryli výkyvy sezon i popularity, havárie, opravy, renovace a nepředvídatelné události. Všechny restaurace máme za nemalé částky pojištěné.

Proti dopadu nařízení, která vláda vyhlásila v rámci boje proti onemocnění COVID-19, se však pojistit nelze. Na takto náhlé zastavení tržeb není a ani nemohl být nikdo z nás připraven. Většina gastronomických podniků v České republice je tak dnes ve vážném ohrožení. 

Šéfkuchař Radek Kašpárek. Foto: Michael Tomeš

Podle rozboru právních kanceláří na tuto situaci pamatuje zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). Je v něm jasně uvedeno, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními“. Je evidentní, že náhradou škody nelze rozumět například poskytnutí záruk u bezúročných půjček, pozdržení platby daní ani částečnou náhradu mezd.

Nikdo z nás nechce dlouhodobě zadlužit své podniky, které v blízké budoucnosti nejspíš nebudou prosperovat. Profesní čest a zdravý podnikatelský rozum nám nedovolují vstoupit s našimi společnostmi do tak nejisté situace s dluhy.

Neseme zodpovědnost za budoucnost tisíců zaměstnanců – a týmy našich lidí jsou to nejcennější, co máme. Snažíme se o solidaritu a i v těchto dnech nadále vaříme jídlo všem, kteří jsou na stravování v gastronomii odkázáni, i přesto, že takovýto provoz je podnikatelsky velmi ztrátový. Považujeme to za svou povinnost. 

Šéfkuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich | Foto Michael Tomeš

I když je jasné, že současnou prioritou vlády je ochrana zdraví občanů, v důsledku opatření, která souvisí s vyhlášením nouzového stavu, je situace všech podnikatelů v gastronomii neudržitelná. 

Reklama

Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou naše statutární orgány podle současné legislativy povinny vyhlásit insolvenci. Nejen my, ale hlavně naši zaměstnanci a celý dodavatelský řetězec se tak ocitneme ve vážné životní nejistotě.

Podepsáni:

Jan Boroš
(500 zaměstnanců, 26 restaurací Potrefená husa)

Miloš Hodan a František Koutal
(107 zaměstnanců, řetězec Grosseto)

Tomáš Karpíšek a Daniel Krondák
(1100 zaměstnanců, Pizza Nuova, Café Savoy, Eska, La Degustation Bohême Bourgeoise, Bokovka, Kantýna, Naše maso, Lokály, Kuchyň, Myšák…)

Lubomír Osuský
(150 zaměstnanců, Červený jelen, Šenk a restaurace Lékárna, Kozlovna Doubravka, Potrefená husa Plzeň…)

Radek Kašpárek
(29 zaměstnanců, Field)

David Petřík
(400 zaměstnanců, Vinohradský Parlament, Bruxx, SIA, Potrefená husa Hybernská, Cukrář Skála, Sisters…)

Zdeněk Pohlreich
(105 zaměstnanců, Next Door, Imperial, Divinis)

Jan Punčochář
(32 zaměstnanců, U Matěje)

Ondřej Rákosník a Riccardo Lucque
(200 zaměstnanců, Aromi, La Finestra, Amano, řetězec La Bottega…)

Emanuele Ridi
(20 zaměstnanců, Manu Risto, Manu Praga)

Sylvio Spohr
(80 zaměstnanců, provozovatel Café Louvre)

Ladislav Starka
(800 zaměstnanců, La Bodeguita del Medio, La Republica, La Casa Argentina, Dutch Pub, Asia Temple, U Císařů…)

Libor Vedral
(120 zaměstnanců, Mincovna, Tiskárna, Potrefená husa Národní)

Václav Vojíř
(110 zaměstnanců, Bugsy’s bar, Špejle, Phenomen, F&B Catering, Potrefená husa Na Verandách, Potrefená husa Albertov)

Reklama
Reklama
Reklama