Časy se mění a před kvantitou se začíná v Česku dávat přednost kvalitě. Sládci a restauratéři na tuto změnu slyší, proto se není co divit, že v hlavním městě se otevírají nové a nové podniky, kde si dobře uvařené a pečlivě ošetřené pivo můžete vychutnat v různých podobách a stylech, srovnávat a hledat to, které vám je nejbližší.

Pokud chcete poradit, máme pro vás pár tipů.

Pauwel Kwak Bierhuis

Mohlo by se zdát, že otevírat další pivní podnik co by kamenem dohodil od pivovaru Staropramen nedává smysl, ale Anděl má podle všeho žízeň a chuť na něco nového.

Tento nový pivní bar se může pochlubit až 18 různými belgickými pivy z pípy, další skoro stovka je k dispozici v lahvích. Pojmenovaný je po klasice z pivovaru Bosteels a zkušenosti čerpá od staršího sourozence v Soukenické – Gulden Draak Bierhuisu.

Zakousnout tu můžete studené pochoutky (od sýrů po uzené naložené šneky) i teplá jídla jako klobásu, uzené nebo vepřové koleno.

Kde: Nádražní 47/90, Praha 5

Kbelský pivovar

Obnova pozapomenutých tradic dostala ve Kbelích podobu pivovaru, který nahrazuje již zaniklý podnik, založený v polovině 18. století hrabětem Černínem.

Ten nový, postavený podle návrhu architekta Petra Švandy, se nachází na trase do Staré Boleslavi a místní pětice nefiltrovaných a nepasterovaných piv nese názvy a etikety evokující poutní cestu a to, co by na ní člověk mohl potkat. Najdete tu světlé ležáky 11 pocestných a 12 pilotů, tmavé pivo 13 havranů, ale 14 jepic a IPA 15 sirén. Zdejší restaurace podává spoustu masové klasiky.

Kde: Mladoboleslavská 1122, Praha 19

Ossegg

V působivé vinohradské budově, které se tradičně říká Hasičský dům, se usídlila pražská pobočka opatského pivovaru z Oseku u Duchcova.

Zatímco v prvním patře je restaurace nabízející moderní pohled na českou gastronomii, o patro níž se pod dohledem sládka Filipa Žaby vaří několik různých piv pojmenovaných po osobnostech spjatých s historií cisterciáckého opatství. Na čepu bývají zpravidla čtyři. O podobu celého podniku se postaralo architektonické studio ADR.

Kde: Římská 45, Praha 2

Andělský pivovar

Pohled z ulice mate: při něm totiž tento smíchovský minipivovar působí poměrně skromně. Ve skutečnosti ale nabízí dostatek místa pro více než 100 hostů, kteří si tu mohou pochutnat zejména na svrchně kvašených speciálech, ovšem nejen těch.

Stálou nabídku tvoří 11stupňový ležák, 13stupňový polotmavý ale a 14stupňová APA. Jídelní menu je plné drobných i větších pochoutek, které k dobře vychlazenému škopku pěkně ladí, od pivní cibulačky přes domácí škvarky či sulc až po pečená žebra nebo uzeného pstruha.

Kde: Lidická 30, Praha 5

Dva kohouti

Když se dají dohromady dvě zkušené osobnosti z oboru, v tomto případě sládek Adam Matuška a výčepní z podniku Lokál Lukáš Svoboda, je celkem jistě o zábavu postaráno.

Karlínský podnik, který oba pánové zaštiťují, se nachází ve dvoře domu U Města Hamburku (ano, toho, kde sídlí Lokál) a dopoledne vaří 12stupňový Místní ležák. Ten odpoledne výčepní točí společně s několika dalšími lahůdkami z tuzemských i zahraničních pivovarů. Podávané jídlo je spíše menší, o zábavu se vedle nápojů starají i dýdžejové.

Kde: Sokolovská 81/55, Praha 8