skip to main content

Prestižky u Louis Vuitton. Jak se české boty dostaly až do Paříže

2 minuty čtení

Kdo na Instagramu sleduje mladého českého návrháře Jana Černého, musel se nad jeho posledním příspěvkem pousmát. Zveřejnil totiž fotku kreativního ředitele pánské divize francouzského módního domu Louis Vuitton Virgila Abloha, jak nadšeně drží české prestižky.

View this post on Instagram

VIRGIL'S PAIR @virgilabloh 👟 PRESTIGE X JAN

A post shared by Jan Cerny (@jancerny_) on

Ano, přesně ty boty pro dělníky, na něž ještě před pár lety každý koukal skrz prsty.

Na renesanci kultovních bot, které nosili naši rodiče i prarodiče, má podíl právě Černý. Ten ještě při studiu na zlínské Univerzitě Tomáše Bati pro firmu Moleda, která boty značky Prestige vyrábí, navrhl speciální edici, u níž si pohrál s lisováním podrážky, tkaničkami i kombinací barev, a klasickému modelu tak znovu vtiskl aktuálnost.

Z několika původních modelů, jež se měly pouze projít po přehlídkovém mole, vznikla speciální kolekce, která šla do oficiálního prodeje.

Jan Černý se na poli české módy etabloval v roce 2017, kdy ho jeho neotřelý pohled na současnou streetwearovou módu vystřelil mezi nejvyhledávanější návrháře u nás. Jako odrazový můstek mu tehdy posloužily březnový i zářijový Mercedes-Benz Prague Fashion Week, kde si ho všimla i italská mutace magazínu Vogue. 

Pak už byla cesta jasná – vedla přímo do Paříže na stáž do módního domu Louis Vuitton.

Právě tam byl jeho mentorem Virgil Abloh, kterého časopis Time označil za jednoho ze sta nejvlivnějších lidí planety. Kreativní ředitel pánského oddělení francouzské značky je totiž zároveň velkým kamarádem Kanyeho Westa a zakladatelem jednoho z nejúspěšnějších brandů současné streetwearové módy Off-White, který navrhuje capsule kolekce pro velké značky jako Converse a Nike.

Firma Moleda, která „recept“ na prestižky odkoupila od podniku Svit, dnes patří mezi tři největší výrobce bot v Česku a rozhodně jí v ziscích i renomé pomohla jak spolupráce s Černým, tak se známým šéfkuchařem olomouckého Entrée Restaurant Přemkem Forejtem, jehož personál obouvá prestižky do kuchyně.

Pár pro Virgila Abloha je tak dalším krokem do budoucnosti.