skip to main content

S proseccem, proteinem nebo bez cukru. Průvodce po zmrzlinových trendech

2 minuty čtení

Doby, kdy hlavní dilema spočívalo mezi kopečkovou, točenou vanilkovou nebo Algidou na špejli, jsou už dávno pryč a na českém trhu se objevuje víc a víc příchutí i způsobů přípravy zmrzliny.

Češi jí ročně sní 41 milionů litrů a nepřicházejí jí na chuť jen během veder – čím dál víc si zmrzlinu kupují také v zimě a v jarních měsících.

Tržby, které loni dosáhly 4 miliardy korun, ale pořád nejvíc nahoru žene léto. Pokud chcete českou ekonomiku podpořit nákupem kopečku nebo dvou, nabízíme několik tipů, jak si letos užít zmrzlinu trochu netradičně. Třeba s alkoholem, bez mléka nebo srolovanou do ruličky.

S alkoholem

Alkohol si do kuchyně našel cestu už dávno, ale ve spojení se zmrzlinami je trendy až poslední dobou. Populární americký výrobce zmrzlin Häagen-Dazs patřící pod Nestlé letos představil hned sedm nových alkoholových příchutí, a to i s bourbonem, amarettem či rumem.

V Česku se tenhle poklad bohužel nedá sehnat, ale přesto si nemusíte nechat zajít chuť. Stačí zajít do jedné ze tří pražských poboček podniku Angelato a užít si kopeček zmrzliny s názvem jahodové prosecco. Zmrzlinárna Braník zase aktuálně nabízí okurku s ginem.

Veganská

Server o veganství, vegetariánství a zdravém životním stylu HappyCow loni Prahu zařadil mezi TOP 10 veganských měst na světě. Není proto divu, že sehnat zde (dobrou) zmrzlinu bez kravského mléka není problém.

Výborné sorbety bez mléka si v české metropoli můžete dát v již zmíněném Angelatu nebo v podnicích Puro. Zajít také můžete do vyhlášené Crème de la Crème v Husově nebo na Národní, kde si můžete veganskou alternativu smetanových zmrzlin dopřát na bázi rýžového či jiného alternativního mléka (nikoli však sójového). Veganské jsou pak také ovocné příchutě zmrzlin v Ovocném Světozoru.

Vlastní veganskou zmrzlinu dokonce nabízí i Magnum a objednat si ji můžete na Rohlíku či Košíku.

Bez cukru

Pokud hubnete nebo si jen z jiného důvodu hlídáte hladinu glykemie, oceníte zmrzliny bez cukru. Důkazem, že zdaleka nemusí chutnat špatně, ba naopak, je znovu pražský podnik Crème de la Crème.

Jejich zmrzlina bez cukru s příchutí slaných arašídů dokonce patří mezi nejprodávanější vůbec. V Ovocném Světozoru mají pár „sugar free“ zmrzlin také – poznáte je podle toho, že mají v názvu uvedeno super.

S proteinem

Od proteinových nápojů, tyčinek nebo jogurtů to byl ke zmrzlině už jen kousek, což oceňují zejména příznivci bodybuildingu. Menší háček spočívá jen v tom, že si zmrzlinu se zvýšeným obsahem bílkovin zatím nevychutnáte v žádné ze zmíněných zmrzlináren a budete se muset spokojit s balenou.

Sáhnout můžete například pro kalifornskou značku Halo Top dostupnou v online supermarketu iTesco nebo pro Breyers delights koncernu Unilever na Košíku. Vlastní proteinovou zmrzlinu pak nabízí i Míša a celá řada výrobců fitness doplňku stravy.

Rolovaná

Virální videa, kde obsluha stánků nejprve naleje na podchlazený kovový plát zmrzlinovou hmotu, kterou následně naseká, aby z ní nakonec vytvořila fotogenické rolky, jste na sociálních sítích možná zachytili také.

Skočte si pochutnat a udělat dobře vypadající Instastories například do Manifesta, kde svůj rolovací um převádí čeští Rolls Bros.

Víte o nějaké zmrzlině, kterou bychom rozhodně měli vyzkoušet? Napište nám na ledovepokuseni@forbes.cz.