Narodila se do vinařské rodiny, vystudovala vinohradnictví a vinařství a v roce 2007 získala titul Královna vín České republiky. Markétu Bílkovou vinná réva provází celý život. Aby také ne, když pochází z naší největší vinařské obce Velké Bílovice, kde má sklípek snad každá druhá rodina. Společně s matkou Věrou a bratrem Františkem před deseti lety založila Vinařství Bílkovi, které ročně vyprodukuje desítky tisíc lahví červeného, růžového, bílého a nově také šumivého vína Frizzante. A které sbírá medaile.

Velkobílovická vína sklízejí úspěchy. Letos třináct vinařství z této moravské obce získalo ocenění v mezinárodní soutěži Vinum Juvenale v Brně. A podnik rodiny Bílkových si odnesl hned čtyři medaile: zlatou za Chardonnay Pinot (pozdní sběr, polosladké) a tři stříbrné za Pinot Gris (Rulandské šedé, pozdní sběr, polosuché), Neuburské (kabinet – suché) a za Frankovku rosé (moravské zemské, polosuché).

20160422_ZER_bilkovi_206-dotextu

„Nejlepší z našich vinic je ale samozřejmě Markéta Cuveé, které jsem vytvořila podle mé chuti,“ vychvaluje osmaadvacetiletá vinařka víno s jejím křestním jménem v názvu a letošního Šampiona červených vín z výstavy ve Zlíně. To vzniklo tzv. kupáží (scelováním) odrůd Neronet a Dornfelder a autorka se k němu musela propít, aby vytvořila tu správnou kombinaci.

„Spousta lidí k nám jezdí jen pro tohle tzv. víno od královny,“ usměje se modrooká blondýnka, kterou znají široko daleko. Nevidí se totiž často, aby křehká dívka řídila traktor s vlečkou a v holinkách se prodírala vinicemi.

Čtěte také: Ubytujte se a vychutnávejte. 5 nejlepších vinných hotelů ve Francii

„Jako malá jsem samozřejmě do vinic chodit nechtěla, ale postupem času jsem si tu práci zamilovala. Každý rok je totiž jiný a to se také promítne do chuti vína, která je každoročním překvapením,“ říká rodačka z Velkých Bílovic, kde si nejde nevšimnout spousty malých i větších ukazatelů se jmény rodinných vinařství.

Jedno vlastní také Zemánkovi, kteří mají v plánu společně s rodinou Bílkových už za dva měsíce vytvořit bílé cuveé. A to z jednoho prostého důvodu – Markéta Bílková se totiž v tu dobu stane paní Zemánkovou.

20160422_ZER_bilkovi_246dotextu

Zatímco v oblasti Pálavy se nejvíc daří Ryzlinku vlašskému kvůli vápencové půdě, podle Bílkové jsou nejlepší vína z velkobílovických sklepů ta červená zrající v dubových sudech a růžová vylisovaná z hroznů Frankovky a rakouské odrůdy Zweigeltrebe. A sezona růžového, tzv. bazénovek, které se hodí pro teplejší jarní a letní měsíce, právě teď startuje.

Čtěte také: Staňte se expertem na víno. Nejlepší český sommelier radí, jak na to

Taková vína jsou osvěžující, mají méně alkoholu, ovocný nádech a je možné je podávat s ledem. Vyrábí se podobným způsobem jako vína červená, tedy z modrých hroznů, nikoliv smícháním bílého a červeného vína. Na rozdíl od červených vín je však mošt uvolněný z hroznů v kratším kontaktu se šlupičkami hroznu, ve kterých je obsažené barvivo. Protože čím déle je mošt namáčen, tím je jeho barva tmavší.


Pokud zrovna nejste odborníkem na rosé, podívejte se na těchto pár tipů Markéty Bílkové a při výběru nemůžete udělat chybu. Protože toto jsou rady přímo od královny.

1. Vína nakupujte nejlépe přímo u vinaře. Zkuste například Rosé Horák – Cabernet Moravie (pozdní sběr, polosuché 2015), Vinařství Zemánek – Zweigeltrebe rosé (moravské zemské, polosladké 2015), Malý vinař – Zweigeltrebe rosé (kabinet, polosladké 2015), Vino Hort – Merlot MI 2015 rosé (pozdní sběr, suché) nebo naši Frankovku rosé (polosuché 2015)

20160422_ZER_bilkovi_232-dotextu

2. Vybírejte spíše vína z Čech a Moravy, u kterých znáte původ. U těch, kde je na etiketě uvedeno „vyrobeno v EU“, nezjistíte místo výroby.

3. Barva může být dle odrůdy a technologického zpracování vinaře různá – od lososové, přes cibulovou až po malinovou. S postupem času víno tmavne a může se kazit, oxidovat, proto je lepší kupovat víno s malinovými tóny. Růžová vína by neměla být starší než dva roky, nejsou totiž určena k archivaci tzn. že s věkem ztrácí svěžest a vůně.

4. Na etiketě můžete nalézt údaje o jakosti vína – moravské zemské, kabinetní a pozdní sběr, které bývá dražší. Tato označení ale většinou nemají vliv na kvalitu. Po otevření ve skleničce protočte, zkontrolujte barvu, přičichněte a pokud ucítíte jahody ve smetaně, lesní jahody nebo maliny, víte, že jste vybrali správně.

5. Rosé vína by měla mít nižší obsah alkoholu, nejlépe od 10 – 11 procent, a ideální teplota pro konzumaci je od 8 do 10 stupňů.