Proudy lidí se jako hadi proplétají mezi téměř stovkou stánků, aby mohly okusit různorodé chutě tu asijských, tu afrických, tamhle středomořských a samozřejmě také českých delikates. I přes rozličné ingredience a koření je spojuje jedna zásadní věc – nenajdete v nich žádné živočišné produkty.

A když už s naplněnými žaludky vystoupíte z davu, je dost možné, že zahlédnete partu lidí předvádějících bojové sporty.

Čtěte také: Hodně ostří vegetariáni. Na návštěvě v podniku, kam nesmíte v kožichu

Říkají si Vegan Fighter a nejsou tu náhodou. Chtějí bořit mýty o nezdravých a hubených veganech. Právě jim a jejich spoluzakladatelce Lindě Maruščákové, která má na svém kontě titul vítězky mistrovství ČR CMTA v thajském boxu, se během pěti let podařilo na pražské náplavce vybudovat jedny z největších veganských trhů v Evropě s názvem Veggie Náplavka, v zimní obdobě pak Veggie Vánoce.

„Začínali jsme na zelené louce a dnes má Veggie Náplavka návštěvnost 8000 lidí denně a její vánoční verze 5000 lidí denně,“ říká nadšeně Linda, která spolu s Vegan Fighter bojuje za lepší zacházení se zvířaty a podporuje rozvoj veganství a veganských výrobků u nás.

„Tento rok jsou obecně největším hitem veganské cukrárny,“ přibližuje současné trendy.

I přesto, že vystřídala spoustu zaměstnání, kdy si vyzkoušela pracovat jako letuška a vedoucí posádky, vystudovala ekologii, vybudovala několik neziskových organizací a začala se věnovat psychologické praxi, ani jedna profesionální oblast ji nenaplňovala natolik, aby zůstala jen u ní.

„Opustila jsem proto představu práce od pondělí do pátku od devíti do čtyř a rozhodla jsem se spojit všechno, co mi dávalo smysl v práci pro ochranu zvířat a planety a zároveň v osobnostním rozvoji. Trvalo několik let, než se mi to všechno povedlo spojit, ale rozhodně to stálo za to.“

Linda je sama vegankou už 20 let a zvířata přestala jíst v momentě, kdy si jako dítě položila otázku, proč psa nejíme, a prase ano, když u obou zvířat vnímala jedinečnou osobnost.

Vše proto do sebe zapadlo, když začala před sedmi lety trénovat thajský box a potkala světového šampiona Jana Müllera a další bojovníky a bojovnice, se kterými v roce 2010 založili Vegan Fighter.

Pod hlavičkou spolku, který sdružuje bojovníky vegany tak začali například pořádat live exhibice bojových sportů a šířit myšlenku etického zacházení se zvířaty.

„Chtěli jsme ukázat praktický důkaz a inspiraci pro nesportovce, že když na rostlinné stravě zvládneme náročné tréninky i těch několik velmi fyzicky náročných minut v ringu, zvládnou to i ostatní,“ vysvětluje Linda, která sama trénuje pětkrát týdně a jejím největším zraněním byla zatím naštípnutá čelist.

Vedení Vegan Fighteru pak vyžaduje především efektivní time management, protože jsou bojovníci a bojovnice z různých měst, gymů a disciplín boje.

Protože chtěli myšlenku ochrany zvířat rozvíjet a šířit dál, vznikla Veggie Náplavka a Veggie Vánoce, které se letos budou konat 2. prosince a tématem bude etická štědrovečerní tabule.

„Prostřednictvím těch se nám povedla ojedinělá věc, a to přenést témata náležející do neziskového sektoru do podoby, kdy jsou aktivity na podporu těchto postojů obchodně soběstačné,“ říká Linda, která podpořila vstup britské veggie značky Linda McCartney Foods, kterou na začátku 90. let založila již zesnulá manželka hudebníka Paula McCartneyho.

Právě samotný charakter akce, který byl před pěti lety u nás něčím úplně novým, byl pro Lindu největší výzvou. „V životě poslouchám intuici a ta mi tehdy řekla, že do toho máme jít. Vzala jsem na sebe veškerý risk, začali jsme úplně od nuly a vyplatilo se to,“ ohlíží se na závěr do doby zrodu nápadu na vytvoření takovéto akce.