Zbývá poslední víkend léta a to je důvod k oslavě! Uspořádejte večírek pro přátele a buďte u toho dokonalým hostitelem. Vypsala jsem vám ze svých oblíbených blogů návod, díky kterému budete bez stresu vy i vaši hosté.

Řekněme si totiž rovnou, že jde celkově o něco více práce a peněz, než by si člověk myslel. Například průměrný Američan takovou party pořádá každé dva měsíce, stojí ho to 33 tisíc korun a 71 procent z nich stále považuje jejich plánování za stresující.

Zaprvé je třeba si přiznat, že nejste eventová agentura. Takže se určitě netrapte, pokud nejste kulinářský talent nebo že nemáte dost míst k sezení.

„Pokud nechcete profesionální catering, který vám bez starostí udělá celou akci na klíč, protože neplánujete třeba více než 10 hostů, nezoufejte. V podstatě v každém městě se dnes najde dobrý obchod s domácími produkty, kde vám pomohou s výběrem masa, pečiva, příloh a jeho množstvím,” říká Gabriela Štěpánková z olomouckého Garden Parku, která pořádá 12 velkých akcí měsíčně.

Stejně tak není nutné, aby váš byt nebo dům byl dokonalý. Většina lidí si rádo užije setkání s těmi, které mají rádi, aniž by řešili, jestli budou sedět na židli nebo na koberci.

„Aby se všichni cítili pohodlně, se dá i v malém prostoru snadno vyřešit útulnými zákoutími s hromadou polštářů,“ radí zase Zuzana Halabalová z brněnské Řepa event. K večírku nemusíte mít ani zvláštní příležitost. Nejzábavnější jsou stejně party, ke kterým žádný důvod není.

Jak na to:

  • Zuzana radí být hlavně v pohodě a udělat si už při chystání atmosféru jako na samotné party. Tak si třeba už při přípravě pusťte hudbu. Nikdo nemá energii ani čas dělat všechno, proto si to nekomplikujte a zaměřte se jen na důležité věci. Nemusíte hodiny uklízet od špajzky po oblečení ve skříni. Stačí vysát podlahy a uklidit koupelnu. Potom se rozhodněte pro jednu věc, kterou uděláte perfektně. Velkolepé dekorace. Nebo skvělé jídlo. Nebo málo dekorací, ale hodně společných aktivit. Nestresujte se tím, mít dokonalé všechno.
  • Nezáleží na tom, jaký druh večírku pořádáte, ale jídlo musí být vždycky. Úplně stačí udělat jedno dvě skvělá jídla a pak přidat malou rychlou chuťovku (pět tipů pro vás níže). „Na stole by ale měla být vždy čerstvá zelenina a ovoce, skvělé jsou taky sorbety z alko koktejlů, které zvládne každý domácí zmrzlinovač,“ doporučuje Gabriela. Jídlo dejte tam, kde chcete, aby lidé byli. Pokud dáte jídlo do kuchyně, všichni budou v kuchyni.
  • Nebojte se papírových výrobků. Není nic lepšího než mít uklizeno do 10 minut po odchodu posledního hosta, což vám způsobí radost z pořádání večírků. Navíc je na trhu tolik krásných papírových brček, talířů, girland a jiných dekorací, které vám udělají velkou službu. „Snadno dnes na internetu seženete celou kompletní party sadu dle vašeho stylu a barev. Hosté ale vždy ocení něco speciálního a tím můžou být třeba kytice sezonních květin ve vázách rozmístěné různě okolo,“ doplňuje Gabriela. Určitě vás to nezruinuje a hosté uvidí, že jste se snažili a že vám na nich záleží.
  • Všichni jsme rádi užiteční. Neodmítejte návrh přátel na přinesení koláče, přílohy nebo LP desek. „Nebojte se ani jako parta podělit o úkoly, každý ať přinese, co může, podle svých možností. Budete mít potom společnou radost z celku,“ nabádá Zuzana. Pomoc od ostatních neznamená, že jste špatným hostitelem. Znamená to, že si budete moci dát 10 minut před příchodem v klidu sklenku vína, a ne zběsile strouhat okurky do salátu.
  • Zázemí pro děti. Ujistěte se, že máte pro děti místo, kde si budou hrát a u čeho jíst, tak aby to bylo příjemné pro vás, děti samotné i jejich rodiče. Gabriela doporučuje nachystat dětem zvláštní jídlo v mini provedení a dát ho tam, kde budou, aby se cítily jako plnohodnotní členové večírku. Pokud nechcete, aby se děti zúčastnily, nebojte se to na pozvánce napsat. Možná se u toho budete cítit špatně, ale stejně tak by se potom cítili rodiče, kdyby si všimli, že vám jejich děti vadí. A věřte mi, že si toho všimnou.
  • Jakmile lidé dorazí, užívejte si s nimi. Přestaňte obstarávat vše okolo a neomlouvejte se za nepořádek, nedostatek ozdob nebo za jeden dezert místo plánovaných dvou. Nikdo nechce cítit, že vám je večírek na obtíž. Naopak dejte lidem najevo, ať jsou u vás jako doma.

Jak se teď všichni shodneme, pořádání večírku nemusí vést k panice. Tak si to od začátku do konce užijte a zkuste některou z mých oblíbených party chuťovek, které s dobrým pitím udělají spoustu parády.

Obložené brambůrky a šampaňské

Není nic jednoduššího než položit na chipsy crème fraîche a kaviár. Vznikne nám na jazyku nebeská kombinace křupavého, hedvábného, jemného a slaného. Jak víme, ke kaviáru se hodí šampaňské, protože svými bublinkami a kyselostí zvýrazní jeho slanou chuť. Obzvlášť když leží na slané brambůrce, což je sexy kombinace přímo stvořená pro večírek. Nejlepší šampaňská pro toto párování jsou brut.

Tip: Strážnické brambůrky rodinné firmy Hobžových nikdy nezklamou. O jejích příběhu jsme vám psali v květnovém Forbesu.

Hovězí jerky a Merlot

Jerky jsou vděčné. Výborné chutnají a zasytí. Jejich sladko-slanou chuť skvěle doplníte Merlotem. Vysoký obsah kyselin mu dává širokou škálu možností párování. Toto klasické červené, které seženete v každé vinotéce, je také perfektním doprovodem k paprikám, steakům a jemným sýrům.

Tip: Vyzkoušejte ručně krájené hovězí jerky z malochovu od pardubické Fine Gusto. Jejich jerky balené v typickém bílém designu seženete snad v každém supermarketu.

Popcorn a víno

Určitě musíte vyzkoušet spárovat různé příchutě popcornu s víny. Ke klasickému popcornu je prý sázkou na jistotu Cabernet Sauvignon s chutí šťavnatého červeného ovoce. K sýrovému s bylinkami pak sladký Pinot Noir a třeba skořicový je úžasný se Sauvignonem Blanc. Pokud plánujete provést více než jedno párování, doporučuje se začít od nejsvětlejšího po nejtmavší.

Tip: Znáte Bopcorn? Tahle rodinná firma z Ostravy vyrábí slaný i sladký popcorn dle vlastních receptů.

Tortilové nachos, avokádová salsa a Riesling

Slané nachos a chuťově bohatý avokádový dip se budou skvěle doplňovat se suchým Rieslingem. Jeho citrusová chuť je především v létě osvěžující a skvěle doplní i více kořeněná jídla. V rubrice Jak být lepší jsme vám psali, že sdílení jídla zvyšuje pravděpodobnost sociálního pouta a k tomu jsou nachos na večírek úplně ideální.

Tip: Vyzkoušejte třeba belgické Poco Loco Tortilla chipsy v bio kvalitě. Seženete na Rohlíku.

Máslové sušenky a Prosecco

Ano, i k desertu se hodí trocha vína. A k jemným bílým máslovým sušenkám se obzvlášť hodí lehké šumivé Prosecco. Jeho ovocná chuť a kyselost prořežou tuk. Můžete zvolit suché, ale i lehce sladší. Pokud budete mít tmavé čokoládové sušenky, zkuste je spárovat s portským. Fantazie!

Tip: Upečte si je sami. Třeba ty s jedlými květy podle australské blogerky Tary Milk Tea.