Aktuální vydání magazínu Forbes

Vánoce jinak. Vyjděte si na Štědrý večer na večeři od šéfkuchaře

Pošli to dál

Termíny hoří, budgety na příští rok ještě pořád nejsou, uzávěrky se blíží – a do toho všeho máte ještě shánět dárky a zabít přinejmenším jedno odpoledne klepnutím a porcováním kapra.

Předvánoční stres musí mít pevně stanovenou hranici, přičemž příprava štědrovečerní večeře může být jednou z nich. Proto: hezky se oblékněte, vezměte své nejbližší a nechte si ji tentokrát naservírovat od profesionálů v podniku, který je vám milý.

Tady jsou podniky, ve kterých byste měli udělat rezervaci na štědrovečerní večeři už teď.

The Eatery

V nedávno otevřené holešovické restauraci, které vládne šéfkuchař Pavel Býček, budou 24. prosince čerpat z místních tradic, občas upravených po svém v soudobém duchu.

Poměrně obsáhlé buffet menu plné slavnostních pochoutek čítá například pepřenky z kapra, uzeného sumce s jablkovým chutney, smaženého kapra v bylinkové strouhance, houbového kubu nebo dušený jelení krk. Na carving budou připravená grilovaná telecí játra, pečené kuře s nádivkou, konfitovaný bůček, pečená pražská šunka s medem na cideru a roastbeef. Chybět samozřejmě nebude ani cukroví.

Bez nápojů vás večer bude stát 999 korun.

Casa De Carli

Staroměstský podnik šéfkuchaře Mattea De Carliho uvítá vánoční strávníky proseccem a zahřeje je krémovou polévkou z topinamburu, krevet a guanciale. Na výběr pak dostanou mezi salátem z kraba královského a srnčím tatarákem. Dále je připravený dvojitý slepičí vývar s těstovinami maltagliati.

Volba hlavního pokrmu bude opět na každém z hostů – mohou to být pečená krůtí prsa s bramborovou kaší, růžičkovou kapustou, dušenou zeleninou a šťávou z masa nebo steak z telecí svíčkové, k němu lanýžové brambory, dušené zelené zelí a redukce vína nebbiolo, případně filátko ze zubatce, které doprovodí celerový krém, česnekový špenát, uzená mrkev, kopr a máta. Závěr bude patřit panettone s mascarpone.

Celé menu vyjde na 1995 korun.

Piano Nobile, Villa Richter

Na vánočním menu, ke kterému se automaticky podává jeden z nejkrásnějších výhledů na Prahu, bude parfait z kachních jater, krém z černého kořene se svatojakubskou mušlí, vánoční punčový sorbet a jako hlavní chod buďto halibut sous-vide s máslovo-kaviárovou omáčkou, květákovým pyré a romaneskem, nebo pečená krůta s vánoční nádivkou, gratinovanými brambory, restovanou zeleninou a brusinkovou omáčkou.

K celému menu v ceně 3100 korun je v restauraci připravené i vinné párování, s ním vyjde večeře na 3600 korun.

La Bottega Linka

Zatím poslední přírůstek do rodiny podniků šéfkuchaře Riccarda Lucqueho připravil štědrovečerní hostinu vycházející z více různých tradic.

Kroupy s houbami a vejcem připravovaným na 63 °C doprovodí telecí brzlík a houbová omáčka, rybí polévka se tu podává s plody moře, jako hlavní chod je připravená konfitovaná krůta s bramborovým pyré, pečenou dýní, slaninovou drobenkou a zimním lanýžem a sladkým vrcholem večera může být kaštanové tiramisu.

Hosté si mohou pochutnat na jednotlivých chodech nebo si dopřát celé menu za 1800 korun.

Bruxx

Belgická pivnice na náměstí Míru bude mít na Štědrý večer otevřeno jako obyčejně, přidá ale ke stálé nabídce dříve běžnou specialitu, kterou si Pražané užívali především v první půlce 20. století – šneky.

Šéfkuchař Jan Pípal je bude servírovat zapečené s bylinkami a česnekem a podávat, jak jinak, s belgickými pivy.

Půl tuctu zapečených vánočních šneků přijde na 219 korun.

Sarah Bernhardt, hotel Paříž

Secesní restaurace v památkově chráněném hotelu je zážitkem sama o sobě. Pětichodové vánoční menu šéfkuchaře Karla Hynka prostoru skvěle sekunduje. Tvoří ho krabí tataráček s kaviárem, telecí consommé se sýrovými noky a foie gras, jako hlavní chod telecí Wellington nebo grilovaná treska a na závěr lívance se zmrzlinou a flambovaným ovocem.

V ceně 4300 korun je zahrnutý nejen welcome drink, ale také portské nebo koňak.

Čtěte také