skip to main content

Zámek je passé. V Krumlově otevřela vědkyně kavárnu, která baví místní i turisty

3 minuty čtení

Na výletě v Českém Krumlově můžete jít s proudem: po hlavní třídě z náměstí pořád rovně za nosem až na hrad. Líp ale uděláte, když zahnete doprava a zastavíte se v Masné ulici. Tady v jednom z domů stavěných v 15. století vyrostla přesně před rokem kavárna, která posunuje zdejší gastrostandardy  „o level výš“, a ještě tu v jinak rušném městě najdete klid.

Masná 130, jak se kavárna jmenuje, přitom vznikla neplánovaně.

Za podnikem stojí Petra Hanáková se svým manželem (ona rodačka z Krumlova, on Pražák), dva lidé, kteří měli zajímavou kariéru se zahraničním přesahem a rozhodně ji neplánovali spojovat s turistickým magnetem na jihu Čech.

Kavárnu najdete v historickém domě kousek od hlavní turistické třídy.

„Jenže pak se to všechno nějak sešlo a zlomilo,“ vypráví Petra Hanáková, která ještě před čtyřmi lety pracovala pro pražskou Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy jako uznávaná filmová teoretička. Podstatnou část svojí práce trávila přednášením v zahraničí, zejména v USA. Nějakou dobu pobývala také na pracovní stáži na University of Chicago, ostatně do Ameriky se vracela ráda. „Po návratu do Čech jsem prostě chtěla změnu,“ říká dnes se čtyřletým odstupem. 

Z akademické půdy odešla. Zatímco její manžel zůstal na manažerské pozici v energetické firmě, Petra pracovala na různých projektech, školila a v mezičase se věnovala také rozvoji webu o šití, který má dnes stovky abonentů. Spolu si dali za cíl jednu věc – najít chalupu nebo domek, ideálně hodinu cesty od Prahy, kde by mohli trávit víkendy.  

„A tak jsme tady,“ směje se, když si po 10hodinové šichtě konečně trochu vydechne, a ukazuje na historické město, kam to z Prahy trvá dvě a půl hodiny (v lepším případě). „Naskytl se tady dům ke koupi, který jsme původně chtěli pronajímat, ideálně pro zajímavou restauraci, bar nebo snad penzion,“ popisuje Hanáková. 

Po sérii krachů ještě před podpisem smlouvy i kvůli neoriginalitě nápadů, s nimiž potenciální nájemníci chodili, se nakonec do podnikání pustila sama. Káva ji vždycky zajímala ( „Byli jsme s manželem takoví klasičtí foodies, co si jdou radši něco dát ven, než aby doma něco vařili.“), takže si udělala baristický kurz ve své oblíbené kavárně Café Jen ve Vršovicích a pustila se do budování vlastního konceptu.

Začít museli s manželem úplně od podlahy, upravili interiéry ve spodním patře domu, potýkali se s památkáři… A když si jako správná vědkyně udělala na všechno rešerši a průzkum trhu, začala po měsících příprav v naplno propuklé sezoně servírovat výběrovou kávu dováženou z britské pražírny Has.

„Kavárnice z Vršovic nám hodně radily s konceptem. Dělat dobré kafe je věda,“ říká Hanáková.

Ke kávě se postupně přidaly domácí koláče z trouby několika krumlovských pekařek, snídaně a další menší trendy jídla. Kavárna si nezadá s podobnými podniky v Praze, ale i v Londýně či v Americe.

„Začali se mi sami ozývat lidé, že by se mnou chtěli nějak spolupracovat,“ říká dnes už podnikatelka, která si zároveň osvěžuje baristické kurzy a po většinu týdne ji najdete za pultem. 

Tenhle řemeslný přístup ke kávě a jejímu servírování překvapil turisty i domácí. Dnes se návštěvnost dělí zhruba napůl. „Najdou se i turisti, kteří se zatoulají ve vedlejších uličkách, a to je dobře,“ říká bývalá vědkyně. Do Masné ale začali chodit i místní, kteří zejména v sezoně už mnohokrát na centrum historického města zanevřeli. „Myslím, že se nám daří město nějak nakopnout, ale rozhodně nejsme sami,“ podotýká Hanáková s tím, že se v Krumlově rýsují další projekty. 

Majitele Masné čeká po prvním roce od otevření kavárny další investice  – padne na úpravu horního patra domu. „Konkrétní plány do budoucna ale zatím nemáme,“ říká Hanáková. Jejich kavárna nicméně nyní nabírá na takové popularitě, že nevylučuje, že Masná 130 bude mít někdy v budoucnu třeba sestru.