Jste pozvaní na večeři či večírek a přemýšlíte, jaké víno vzít s sebou? Málokdy zklame lahev dobrého šumivého.

Bubliny (a řeč je samozřejmě především o kvalitních a spíše sušších variantách) jsou výborným doprovodem mnoha různých jídel, perfektně fungují jako aperitiv a lubrikant úvodu komunikace, navozují slavnostní náladu a skvěle se pijí i jen tak a na osvěžení v průběhu večera a při posezení po jídle. Po jaké lahvi tedy sáhnout?

Pokud není tajemstvím, jaké jídlo se bude servírovat, určitě se můžete odpíchnout právě od toho a zvolit vhodné párování. Zkuste si vzpomenout, jaká vína už jste společně vypili a který styl přátelům seděl nejvíc, případně se můžete inspirovat na jejich sociálních sítích.

Americký prezident Richard Nixon alias „Tricky Dick“ na jedné státní návštěvě nechal hostům nalévat základní jednodušší Bordeaux, zatímco jeho číšník zásoboval Château Margaux 1966 z lahve pečlivě zakryté příručníkem. Zdá se to jako pěkný podraz, ale ruku na srdce… Kolik z vás už si někdy na večírku v protikladu k veškeré etiketě syslilo nějaké zajímavé donesené víno především pro sebe, protože vám bylo jasné, že hosté popíjející supermarketový Cabernet z řady „klokan s dlouhým žlutým ocasem“ a dolévající ho z úplně jiné lahve Syrahem od stejného vinařství ho naprosto nemají šanci docenit?

Pokud si nejste vyloženě jistí, že to hostitel opravdu ocení a dává smysl takové víno vzít, pak spíš než jednu exkluzivní, speciální lahev doporučujeme vzít raději dvě až tři kvalitní různorodá vína. Odlišné styly a projevy, vína s dotykem cukru či úplně suchá, připravená klasickou šampaňskou metodou kvašení v lahvi nebo naopak kvašením v tlakovém tanku jako Prosecco, klasiku i něco divočejšího.

Neplatí, že by hostitel měl vámi přinesenou lahev hned otevřít, může mít vína pečlivě naplánovaná předem.

U publika, které má rádo klasická vína, vždy zaboduje dobrý francouzský Crémant. Připravený stejně jako Champagne (ovšem z jiných oblastí a leckdy i odrůd) nabízí mnohdy výtečnou kvalitu za cenu výrazně nižší než šampaňské. Zkuste klasický vyvážený Gustave Lorentz Crémant D’Alsace Brut (Kupmeto.cz, 325 korun) nebo špičkový, komplexnější Domaine André et Mireille Tissot Crémant du Jura Extra Brut (1er.cz, 639 korun).

Domaine André et Mireille Tissot Crémant du Jura Extra Brut

Skvělou, ale opomíjenou variantou je také španělská Cava. I zde se bavíme o tradiční šampaňské metodě kvašení v lahvi. Chybu neuděláte s tradičním výtečným Agustí Torello Mata Brut Reserva (edelikatesy.cz, 399 korun) ani se seriózním Codorníu Reina Mª Cristina Blanc de Noirs Vintage Brut Reserva (1er.cz, 535 korun).

Agustí Torello Mata Brut Reserva

Pokud máte chuť přece jen sáhnout po pravém šampaňském, zkuste výtečné šťavnaté Champagne Dhondt-Grellet Dans un Premier Temps (terroirchampagne.cz, 990 korun) nebo krásné růžové od skvělého domu Henriot Brut Rosé (alkohol.cz, 1460 korun). Samozřejmě pokud jste ochotni se trochu rozšoupnout a váš hostitel je příznivcem velkých slavných značek, nemá příliš smysl experimentovat a největší úspěch nejspíš sklidíte jmény jako Cristal, Krug, Dom Pérignon či Salon.

Henriot Brut Rosé

Pokud chcete zůstat na domácí půdě, i zde najdete mnoho bublin připravených klasickou šampaňskou metodou a nabízejících velmi dobrou kvalitu. Patří mezi ně Crémant de Vinselekt Pinot-Chardonnay 2015 Sekt Extra Brut (michlovsky.com, 299 korun), ale radost ve sklence rozhodně udělá Bohemia Sekt Prestige 36 Brut (osobnivinoteka.cz, 319 korun) – víno o několik tříd lepší než jejich nejznámější a ve sklenkách domácností v ČR suverénně nejčastější „bohemka demíčko“.

Bohemia Sekt Prestige 36 Brut

Momentálně velmi trendy je Prosecco. V záplavě nasládlé, ale jinak neutrální šumivé tekutiny existuje mnoho výtečných vín splňujících i náročnější požadavky. Zkuste sáhnout po Garbara Brut Millesimato Prosecco Superiore di Valdobbiadene (prosekarna.cz, 361 korun) nebo Le Colture Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut „Fagher“ (kupmeto.cz, 279 korun).

Garbara Brut Millesimato Prosecco Superiore di Valdobbiadene

Pokud je vaším hostitelem neúnavný cestovatel a experimentátor, určitě ho nadchnou bubliny z exotických odrůd a méně známých (či vyloženě exotických) vinařských destinací. Zaujmout můžete lahví Ridgeview Bloomsbury Brut (alifea.cz, 1075 korun), skvělým a charakterem šampaňskému podobným vínem z anglického Sussexu. Nebo vínem s výraznou českou stopou, ale z opačné strany planety – tasmánským Josef Chromy Tasmanian Cuvée (bestwines.cz, 619 korun). Mnohé může hodně překvapit šumivé červené Lambrusco di Sorbara „Vigna del Cristo“ (vinodoc.cz, 265 korun), naprosto suché, šťavnaté a s jasnými tříslovinami, úplně jiné než u nás známější sladká lambrusca.

Josef Chromy Tasmanian Cuvée

Jestli vyrážíte k milovníkům vinného naturálna a ekologické produkce, můžete to zkusit s kalným suchým col fondo Proseccem či pét-natem domácí i zahraniční provenience. U některých vín tohoto typu ale pozor na správné vychlazení, sem tam mají tendenci po otevření lahev opouštět s až explozivní razancí. Nechcete, aby hostitel musel doma po návštěvě malovat. Rozhodně bezpečné a fantastické je Casa Belfi Colfondo Prosecco Biologico (prosekarna.cz, 370 korun). I přes poněkud výhrůžný název vám zdi neohodí a skvěle se pije Danger 360 Milana Nestarce (veltlin.cz, 399 korun). Naopak trochu speciální zacházení (viz video), které může večírek zábavně obohatit, vyžaduje špičkové slovinské Movia PURO (winegeek.cz, 660 korun).

Na závěr ještě dva malé tipy. Zaprvé: neplatí, že by hostitel měl vámi přinesenou lahev hned otevřít, může mít vína pečlivě naplánovaná předem. A zadruhé: přinesená vína je dobré doprovodit důvody, proč jste vybrali zrovna tahle – aby vaše degustační sada nepůsobila, jako když nedůvěřujete hostitelově schopnosti nabídnout vám obstojné víno.