skip to main content
Byznys

Whisky, rum i gin bez kocoviny. České bary objevují trend nealkoholických destilátů

3 minuty čtení

Zájem o nealkoholické destiláty ve spojení se špičkovou mixologií ve světě roste a na českém trhu tomu není jinak. Svědčí o tom mimo jiné počet nových nealkoholických značek destilátů, které jsou v Česku k dostání, i rostoucí počet jejich distributorů. A také vzrůstající zájem českých barů o tento sortiment. A to přes známou skutečnost, že je Česko podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) čtvrtou zemí na světě ve spotřebě alkoholu. 

„Pití s čistou hlavou je globální fenomén, který se z niche trendu pomalu mění v masovou záležitost,“ říká Jan Jelínek, zakladatel W/O (Without), nově vzniklé distribuční společnosti, která do Česka začala před časem dovážet světové značky špičkových nealkoholických destilátů Lyre’s, Stryyk, Caleño či Everleaf. Jde tak o další firmu na českém trhu, která se specializuje na tuto kategorii. Firma Vikeza Gastro už do Česka dodává Borrago, Beneventi Red Bitter, Versin nebo GinSin.

Koktejly z nealkoholických destilátů upřednostňuje podle Jelínka celosvětově čím dál větší počet lidí a nejedná se rozhodně jen o abstinenty. I lidé, kteří běžně pijí alkohol, podle něj vítají možnost alternativy, když zrovna na alkohol nemají náladu nebo pít nechtějí.

O jak velký trend se jedná, dokazují čísla z kolébky nealkoholických destilátů, Velké Británie. Tam trh s pálenkami bez alkoholu za pouhé čtyři roky narostl na odhadovaných půl miliardy liber (tedy v přepočtu 15 miliard korun). Loni se na britském trhu prodalo pět milionů lahví nealkoholických destilátů, odhadovaný růst je okolo 80 procent ročně. Mezi další velké trhy patří USA, Austrálie, Švédsko a Německo.

Podle Jana Jelínka ze společnosti W/O je ve světě aktuálně kolem 70 až 80 výrobců nealkoholických destilátů. A nejedná se o žádné náhražky. Nealkoholické destiláty se vyrábějí jak metodou klasické destilace, tedy rozdělováním těkavé a netěkavé složky kapaliny, tak parní destilací, k výrobním procesům patří i macerace bylin nebo koření.

„Na svém lístku má koktejly z destilátů bez alkoholu i více než 300 michelinských restaurací,“ připomíná Jelínek. „Když přijdete do jakéhokoli top baru na světě, je pravidlo, že mají nealkoholickou kartu,“ dodává Jelínek, proč v novém byznysu vidí potenciál.

Reklama

A potvrzují to i sami majitelé barů a barmani. „Pít jen colu nebo minerálku už nikomu nestačí a mít z nealko koktejlů v menu jen virgin mojito, to už je pro špičkové světové bary zcela nemyslitelné. Navíc nikdo neříká, že nealkoholické destiláty jsou pro abstinenty. Například u nás je nejčastěji prodáváme lidem, kteří si již objednali jeden nebo dva alkoholické drinky, jsou už v náladě, ale nechce se jim odcházet ani se opíjet moc,“ říká známý český barman Aleš Půta z baru Hemingway, jenž se svými barmany exkluzivně ve spolupráci s W/O připravil menu nealkoholických koktejlů právě pro své bary. Jejich menu lze momentálně otestovat v barech Hemingway nebo Cash Only či například v oblíbené restauraci Spojka Karlín.

Nealkoholické koktejly se tak s těmi alkoholickými mohou podle barmana Aleše Půty i přirozeně prolínat. „Mít v baru kartu nealkoholických koktejlů nám zvyšuje tržby. Zaprvé proto, že si nyní drink mohou dát i lidé, kteří obvykle nepijí, hlavně ale proto, že nyní si u nás mohou dát více drinků i lidé, kteří pijí málo. Většinou si dají první drink nebo dva alkoholické, hodí se do nálady a následně nemusí odejít, ale mohou si dát ještě jeden nebo dva, aniž by se úplně opili,“ dodává Půta.

Zájem o nealkoholické destiláty souvisí podle Jana Jelínka s globálními trendy. „Všude na světě vidíme sílící zájem lidí o zdravý životní styl a obecně zvyšující se péči o tělo i mysl, jejíž součástí se stalo i omezování spotřeby alkoholu. Cílem uvědomělého pití ovšem není předělat lidi na abstinenty, ale přimět je více přemýšlet o tom, co, kolik a proč pijí, a zkusit alkohol v některých případech nahradit jeho nealkoholickou alternativou,“ dodává zakladatel W/O.

A jeho slova podporují i fakta. Podle výzkumu společnosti BMC Public Health se v Anglii počet mladých lidí ve věku do 24 let, kteří nepijí alkohol, zvýšil mezi roky 2005 a 2015 o desítky procent. Ve Velké Británii tak pravidelně nepije alkohol už skoro třetina mladých lidí a dobrovolná abstinence se mezi mladými lidmi stává trendem i jinde ve světě. 

Potenciál nealkoholických destilátů ukazuje i zájem velkých hráčůSkupina Pernod Ricard, jež vlastní Absolut vodku, Beefeater nebo tuzemskou Becherovku, investovala do nealkoholického ginu Ceder’s. Společnost Diageodo jejíhož portfolia patří například Johnnie Walker, Captain Morgan, Smirnoff nebo Baileys, zase loni ovládla výrobce nealkoholických ginů Seedlip

Story amerického Forbesu o rekordní akvizici Seedlipu si přečtěte tady.

Mezi největší výrobce nealkoholických destilátů patří v současnosti australská značka Lyre’s, která vyrábí alternativy ke známým alkoholickým destilátům, jako jsou gin, whisky, kávový likér, rum, nebo dokonce absint. V Česku je k dostání například přes online supermarket Rohlik.cz a zájemci mohou s jejími produkty zacházet podobně jako s jejich alkoholovými obdobami. Chuťově jsou podle barmanů takřka k nerozeznání. 

Reklama
Reklama
Reklama