Myslíte si, že tloustnete, protože celý den sedíte v kanceláři? Pokud jste výrazně nezměnili své jídelní návyky, skoro by to k tomuhle závěru svádělo. Jenže podle vědců to může být i jinak. Minimálně v případě americké populace, píše The Atlantic.

Výzkum, na němž se podílela řada odborníků a jehož výsledky nedávno zveřejnil časopis Obesity Research & Clinical Practice, totiž zjistil, že v současnosti je pro Američany mnohem těžší udržet si váhu, než tomu bylo před 20 až 30 lety – a to při úplně stejném způsobu stravování a množství pohybu.

Člověk, který v roce 2006 přijímal stejný objem kalorií, bílkovin a tuků a měl stejnou pohybovou aktivitu jako člověk žijící v roce 1988, měl index BMI vyšší o 2,3 bodu. Jinými slovy, lidé žijící ve 21. století jsou o deset procent těžší, než byli lidé v osmdesátých letech, a to přesto, že se stravují a hýbou stejně.

„Naše studie dokázala, že pokud je vám 25 a nechcete být obézní, musíte jíst méně a cvičit více než lidé v tom samém věku před 30 lety,“ uvádí Jennifer Kuk, profesorka kyneziologie a vědy o zdraví na Univerzitě York v Torontu. Ptáte se, jak je to možné?

Autoři studie mají hned tři hypotézy, proč nemusí být tloustnutí způsobeno pouze rozdílem v příjmu a výdeji energie. Stručně řečeno může být na vině také hormonální nerovnováha, změna střevní mikroflóry nebo příjem chemicky ošetřených potravin.

fitko

  • Přijímání chemikálií

Lidé jsou stále více vystavováni chemikáliím, jako jsou pesticidy nebo látky v obalech potravin, které mají vliv na hormonální procesy v těle způsobující změny naší hmotnosti.

  • Nadužívání prášků

Dalším faktorem přibírání na váze může být velká spotřeba prášků, která dramaticky vzrostla od 70. a 80. let minulého století. Patří sem i antidepresivum Prozac. Ten je s velkou oblibou předepisován právě ve Spojených státech.

  • Příjem hormonů ze stravy

Třetí hypotéza souvisí se změnou střevní mikroflóry. Některé bakterie sídlící v trávicím systému způsobují, že člověk je náchylnější k tloustnutí. V současnosti jedí Američané více masa než před několika desítkami let. To by ani nebyl tak velký problém, pokud by se jednalo o konzumaci bio masa. Bohužel ale přijímáme stále častěji stravu obsahující antibiotika a hormony, které ovlivňují růst. Změny ve střevech mohou být zpočátku nepatrné, ale postupem času se mohou zhoršovat.

Profesorka Jennifer Kuk se domnívá, že neblahý vliv na zažívání mají i umělá sladidla. „Existují různé stereotypy vůči obézním lidem. Říká se o nich, že jsou líní a přejídají se. Což není správně, protože pokud se naše studie nemýlí, musíme jíst v dnešní době opravdu méně a cvičit více, abychom vážili stejně jako rodiče v našem věku,“ dodává vědkyně.