skip to main content
BrandVoice
BrandVoice jsou speciálně označené články a další typy obsahu, které připravuje kreativní studio Forbes BrandVoice Lab ve spolupráci s obchodními partnery. Jejich cílem je informovat o zajímavých produktech a tématech a propojit partnery se čtenáři. Pokud se chcete o BrandVoice dozvědět více, napište na ales.miklik@forbes.cz.

Zapomeňte na svařák na sjezdovce. Après-ski může mít úroveň

Pokud patříte k vášnivým fanouškům zimních sportů, jistě jste o après-ski slyšeli (a nejspíš jste o něm slyšeli, i když k nim nepatříte). Přesto málokdo dokáže přesně popsat, co après-ski znamená, v jakém kontextu se používá a zda má například nějaká pravidla.

Doslovný překlad tohoto francouzského výrazu je „po lyžích“ nebo „po lyžovačce“ a označuje hlavně společenské aktivity po lyžování. Nemusí jít ale zdaleka pouze o svařák pod lanovkou, jak se mnozí stále mylně domnívají.

Máme pro vás pár nápadů, jak si après-ski užít se vším, co k němu patří – ale zároveň přitom vystoupit z davu.

1. Dejte si luxusní aperitiv v zimním baru

Hlavním, i když často opomíjeným pravidlem après-ski je, že se pije jen decentně. Opravdu tedy nejde o to, dát si pět svařáků a odpadnout, ale naopak vychutnat si dobrý drink v dobré společnosti. Dejte si například sklenku moëtu na vlastní zdraví a krásný den strávený na horách. Využijte toho, že se v únoru a březnu stmívá trochu později, a nasávejte sluneční paprsky ve venkovním zimním baru – takovou možnost máte například u hotelu Savoy v samém srdci Špindlerova Mlýna. Pro ty, kteří si chtějí dopřát extra porci luxusu, se tu nabízí oblíbená kombinace ústřic a šampaňského. Užít si je můžete i v lyžácích – právě jste přece sjeli ze svahu.

2. Svezte se koňským spřežením

Po sportovním výkonu je samozřejmě příjemné jen tak zarelaxovat. Co to ale provést stylově a vyměnit oblíbený wellness třeba za jízdu koňským spřežením? V centru Špindlerova Mlýna často potkáte kočího, který vás ochotně proveze po zasněžených ulicích lyžařského střediska na saních nebo v kočáře. Projíždět se přímo uprostřed nádherných scenerií, které často vidíme jen z okna hotelu nebo přes lyžařskou helmu – to přece má svoje kouzlo! Čerstvý mrazivý vzduch vás ke všemu pěkně prokrví.

3. Vychutnejte si pozdní oběd, zatímco ostatní lyžují

Večeře v restauraci je pochopitelně obvyklý bod v programu dne plného zimních radovánek. Jako součást après-ski ale víc vyniknou pozdní obědy, které začínají zavádět špičkové restaurace. Dát si menší porci speciality šéfkuchaře během klidnějších odpoledních hodin vám jednak dovolí užít si luxus prázdné restaurace, jednak zažene menší hlad a poslouží třeba jako příprava na plnohodnotnou hostinu v pozdějších hodinách. Například v restauraci Savoya je část jídelního lístku přesně uzpůsobena potřebám après-ski: šéfkuchař Michal Húsek se svým týmem vám naservíruje to nejlepší z nabídky v menších porcích. Rozhodně si nenechte ujít již vyhlášeného kohouta na víně s foie gras na briošce nebo grilovanou chobotnici s cizrnou, mátou a koriandrem.

4. Užijte si trochu adrenalinu

Pokud jste hladoví po nervy drásajících zážitcích a nechcete se omezovat na černé sjezdovky, proč si nenaordinovat trochu adrenalinu i po lyžovačce? Ve Špindlerově Mlýně je jednou z vyhledávaných aktivit sáňkování. Klidně si ho naplánujte v rámci après-ski na pozdní večerní hodiny: sáňkařská dráha je osvětlená a otevřená do 21:00, a tak se můžete i po večeři prohánět od Špindlerovky po tříkilometrové dráze s převýšením 400 metrů.

5. Dejte si sezonní drink

Après-ski je v neposlední řadě příležitost k tomu, abyste po dni stráveném na svazích uspokojili svůj konverzační apetit, vychutnali si okamžiky sdílené s blízkými a vyměňovali si navzájem doporučení a zážitky. Hlavními ingrediencemi jsou dobrá nálada, příjemně se rozlévající únava a kvalitní společnost. K tomu je ideální dát si v teple a útulném přítmí horského baru skleničku (jednu!) něčeho, na co budete v létě vzpomínat právě ve spojení se zimními zážitky. Co takhle vyzkoušet Winter Rum & Tonic, tip manažera Hennessy baru Petra Roškoty? Velmi jednoduše si ho pak namícháte i doma, až se vám zasteskne po dovolené na horách.

Složení:
• 0,04 l Beach House rumu
• 0,02 l Tonic Syrupu Garage 22
• 0,2 l Fever Tree ginger beer (možno použít jinou značku nebo si uvařit domácí zázvorový sirup)
• celá skořice
• limeta

Příprava:
Do sklenice nalijeme Beach House rum a sirup z toniku. Pomalu svaříme ginger beer s jednou tyčinkou skořice a čtvrtkou limety a nalijeme do sklenice k ostatním ingrediencím.

6. Anebo se prostě osprchujte a jděte spát

Pokud vás den na horách zcela zdolal, není vůbec důvod se přemáhat a nutit se do společenských aktivit. Občas je fajn jen zalézt do peřin a vůbec na nic nemyslet. Ovšem tady už doporučujeme ty lyžáky přece jen shodit…