Americký startup Air Co. uvedl tento týden na trh vodku, která se místo z kukuřice, obilí či brambor destiluje z CO₂. Tedy z plynu, který podle vědců zásadně stojí za oteplováním planety. Pokud lahev takové vodky vypijete (stačí si ji koupit), prospějete tak prý životnímu prostředí, protože její výroba více CO₂ spotřebuje, než by ho do ovzduší vypustila.

Autoři značky tvrdí, že jedna lahev (750 mililitrů), která se zatím prodává v nejlepších newyorských restauracích a barech a stojí 65 dolarů (1500 korun), má asi stejný výkon v likvidování CO₂ jako osm stromů za jeden den. A stejně jako to umějí zelené rostliny, i při její produkci se využívá princip fotosyntézy. Zde je trochu háček, protože výrobní postup si zatím Air Co. hlídá. Přirovná ho ale k získávání paliva z oxidu uhličitého, což je věc, která chemicky funguje a do ekonomicky smysluplného života se ji snaží převést i Bill Gates či ocelářský ArcelorMittal.

„Naše technologie používá oxid uhličitý spolu s vodou a elektřinou na vytváření alkoholu,“ uvedl Stafford Sheehan, elektrochemik a spoluzakladatel Air Co., pro web Fast Company. „Je inspirována fotosyntézou u rostlin. Ty také vstřebávají oxid uhličitý a za pomoci vody a slunečního záření vytvářejí energeticky bohaté organické sloučeniny, cukry. S kyslíkem jako vedlejším produktem. Stejné je to u nás. Z výrobního procesu je vedlejším produktem jen kyslík,“ tvrdí Sheehan.

Takže zatímco při produkci běžné vodky vznikne zhruba 5,9 kilogramu oxidu uhličitého, při výrobě jedné lahve Air Co. půl kilogramu CO₂ zmizí. Firma má vlastní destilérku v Brooklynu a oxid uhličitý zachytává v nedalekých továrnách, což jsou mimochodem také tradiční výrobci alkoholu. Za pomoci elektřiny potom z vody získá vodík a kyslík. Kyslík vypustí a vodík „smíchá“ s CO₂. „Děláme to v našem malém reaktoru za pomoci katalyzátoru a je to naše řekněme tajná přísada,“ říká Sheehan. Vznikne tak voda a alkohol a voda je následně destilací odstraněna.

Důležité na celém procesu je prý také to, že elektřina používaná k výrobě pochází ze solárních panelů, takže firma se na konci procesu může chlubit negativní uhlíkovou stopou. Vodka je údajně také celkově čistší, protože před destilací nedochází k procesu kvašení. Navíc její celková výroba zabírá podstatně méně místa než u klasických producentů alkoholu a je hodně modulární. Už dnes lze vodku objednat v michelinských restauracích, jako je Eleven Madison Park nebo Gramercy Tavern. Ochutnáte?