skip to main content
Byznys

Zrušené trhy, zavřené restaurace? Jana Bínová pomáhá farmářům v krizi

2 minuty čtení

Příběh Jany Bínové, která před pár lety začala vozit zeleninu a ovoce od lokálních farmářů ve svém kraji v papírových bedýnkách do domácností v polovině Česka, už z Forbesu dobře znáte, poprvé jsme o ní psali už v listopadu 2017.

Svůj Svět bedýnek Jana kdysi založila s manželem, protože chtěli sehnat dobrou zeleninu pro svoje malé děti. Během let se ze Světa bedýnek stala ve svém segmentu, tedy přímé distribuci ovoce a zeleniny od lokálních pěstitelů do domácností, největší firma v oboru. Obliba farmářských potravin a všeobecné nadšení pro lokální produkci a malé výrobce postupně Janinu maličkou rodinnou firmu dostaly až k dnešním tržbám přesahujícím 60 milionů korun ročně.

Aktuální situace okolo koronavirové krize však Janu Bínovou a Svět bedýnek postavila před nečekanou výzvu: „Od pátečního večera, kdy byla vyhlášena první přísná vládní opatření pro trhy, stravování a maloobchod, jsem zavalena prosbami o pomoc nejen od našich stávajících farmářů, ale i od všech dalších malovýrobců a českých dodavatelů, se kterými normálně třeba ani nespolupracujeme. Ze dne na den přišli o pravidelný a spolehlivý odbyt na svých farmářských trzích ve všech českých a moravských regionech, kam pravidelně týden co týden zaváželi, ale i o odbyt ve velkých restauracích,“ popisuje matka dvou malých dětí, která v době před krizí zajišťovala odbyt několika desítkám drobných pěstitelů. 

Reklama

Teď mají zájem stovky z nich. „Farmáři a dodavatelé zoufale potřebují pomoc. Ze dne na den se zavřely jak restaurace, tak farmářské trhy. A jejich zboží nepočká, podléhá takřka okamžité zkáze,“ připomíná Bínová na adresu chemicky neošetřené biozeleniny, biomasa nebo nekonzervovaných čerstvých mléčných výrobků.

A nejde přitom jen o maličké lokální producenty. „Ještě v pátek mi volal pan Vlastimil Lacina Jiroš z firmy Amaso, dodavatel masa do restaurací Ambiente a do vyhlášeného řeznictví Naše maso, jestli bychom jim mohli pomoci s prodejem jejich masa. Stejný problém má i náš dvorní řezník František Straka,“ popisuje Jana Bínová.

Většina restaurací totiž omezila nebo zcela uzavřela provoz, a dodavatelům se tak radikálně ze dne na den snížil odbyt na minimum. „Snažíme se teď rychle pomoct, všechny je zařadit, přeprogramovali jsme náš web svetbedynek.cz, zařadili jejich zboží do naší nabídky, rozšířili naše newslettery a snažíme se doručovat ostošest, navyšujeme kapacity, jak se dá. Objednávek teď pochopitelně máme jako nikdy, stejně jako ostatní služby rozvážející potraviny do domácností, snažíme se dělat maximum,“ dodává Jana Bínová, která chce podpořit i myšlenku podpory lokálního zemědělství.

„I v této situaci by lidé mohli a měli přemýšlet, co kupují a od koho. Mnohým malovýrobcům v Česku tak v těchto těžkých dnech a týdnech můžete doslova zachránit existenci.“

Reklama
Reklama
Reklama