Aktuální vydání magazínu Forbes

Jídlo pod kontrolou. Tipy, kde vás naučí jíst tak, abyste zůstali v kondici

Pošli to dál

Bylo by krásné zajíst svíčkovou řízkem v trojobalu a zapít litrem limonády nebo piva a zároveň zůstat štíhlý a perfektně svěží. Takové štěstí má bohužel jen málokdo. Většina z nás je odsouzena k hledání jídel, která nás nejenom chuťově uspokojí, ale také naše tělo zanechají v co možná nejlepší kondici.

Míst, kde vás tohle všechno naučí, je ale naštěstí celá řada. Několik z těch, která stojí za pozornost, jsme pro vás vybrali. Na vás už je jen se do nich vypravit.

Čtěte také: Dejte si detox a zajistěte si supervýkonné tělo. Pár rad, jak na to

Určitě nešlápnete vedle, když se vydáte do pražského poradenského centra pro výživu a hubnutí Wellnessia. „Nepřipravujeme klasické jídelníčky, spíše učíme lidi, jak jíst,“ vysvětluje nutriční terapeutka Kateřina Literáková.

„To nejdůležitější, co naše klienty musíme učit, je udělat si na jídlo čas a mentálně se na přijímání potravy nastavit. Můžeme totiž jíst nejzdravější jídlo ve vesmíru, ale naše tělo z něj dostane uboze málo, pokud je zároveň ve stavu stresové reakce. My je učíme jíst tak, aby si toho tělo stihlo všimnout, a tím pádem vstřebat, co potřebuje, a zbytek vyloučit,“ dodává.

Svým klientům nabízí i koučování přímo v jejich kanceláři nebo po telefonu či Skypu, kdy nahlédne na vaši výživu z perspektivy vašeho života, vaší organizace dnů a týdnů, vaší rodiny.

Podobné služby hledejte například i ve Světě zdraví.

Další možností je také v poslední době stále populárnější nutriční program Metabolic Balance německého lékaře Wolfa Funfacka, kdy vám certifikovaní poradci na základě laboratorního vyšetření krve sestaví stravovací plán tak, aby docházelo k ideální látkové výměně a vy jste se dostali na optimální váhu.

Jednoduše řečeno, speciální testy odhalí, že byste měli vynechat například kuřecí maso, rajčata, jahody nebo mléko, neboť vašemu tělu nedělají dobře a zpomalují vám metabolismus, a nabídnou vhodnou alternativu, díky které váš zažívací systém pojede naopak jako po drátkách.

Úctyhodných 16 kilogramů takto zhubla herečka Ester Geislerová, její kolegyně Anna Linhartová nedávno s recepty na metabolic balance pokrmy vydala dokonce kuchařku Řešíš/Hřešíš. Seznam poradců ve vašem okolí najdete tady.

Máte-li týmového ducha a chtěli byste se o sebe naučit starat v partě lidí, zkuste transformační program Amazing 12, který s vaším tělem slibuje udělat během 12 týdnů zázraky. Znamená to, že absolvujete 65 tréninků (ano, to je cvičení 5x týdně + jeden týden před programem absolvujete intro na zaučení), osvojíte si nové stravovací návyky a dostanete online podporu 24/7.

Svému trenérovi tak můžete třeba o půlnoci poslat fotku jídla, o kterém váháte, jestli je závadné, nebo nikoli, a on vám obratem odpoví. Michal Vrátný alias Radar, šéfinstruktor a zakladatel populárního pražského gymu Železná koule, kde Amazing 12 můžete absolvovat, změnu stravování považuje za velmi zásadní bod nejenom v tomto programu. „Špatná strava často bývá důvodem, proč lidé, kteří jsou i relativně dost fyzicky aktivní, nedosahují požadovaného pokroku,“ vysvětluje.

Svoje klienty nenutí dodržovat absurdní jídelníčky, ale dělat vlastní rozhodnutí s ohledem na zdraví, výkon, regeneraci a dobrou figuru.

„Tento přístup preferuji proto, že je pro mě důležité, aby lidé v nastaveném režimu pokračovali i po skončení programu. V praxi to funguje tak, že od nás na začátku programu každý dostane sadu jednoduchých principů, kterými by se skladba jídelníčku měla řídit, a následně nám všichni posílají fotky všeho, co jedí, a my to komentujeme, je-li to třeba,“ dodává Radar.

Podobný program nabízí v online verzi například také Transformers 42.

Hledáte-li nejrychlejší řešení a jste ochotni za něj dobře zaplatit, vsaďte na takzvanou krabičkovou dietu. Nejvíc trendy jsou teď krabičky Vitalbox, díky kterým má Leoš Mareš břišáky jako Ryan Gosling. Za Vitalboxem stojí Eva Havelková a Jakub Kraus, osobní trenéři s dlouholetou praxí.

„Spousta našich klientů je velmi vytížená a čas na přípravu jídla si udělat nedokáže, pro tuto skupinu je sestavování jídelníčků na míru neúčinné. A protože chceme, aby všichni naši klienti měli výsledky, připravili jsme jim luxus v podobě celodenních jídelních setů, které jim dovážíme až pod nos,“ říkají Eva s Jakubem jedním dechem.

S každým klientem pracují individuálně a berou ohled nejenom na jeho stravovací návyky, cíle a motivace, ale také na potravinové intolerance. Výhodou je, že se program dá kdykoli přizpůsobit. Třeba v případě, že by klient potřeboval více jídla nebo například začal být na něco alergický.

Podobný program nabízí například také weby Antónie Mačingové, Zdravé stravování nebo Nutricare.

 

Čtěte také