Aktuální vydání magazínu Forbes

Od bistra po michelin. 8 tipů, kam v Praze vyrazit na podzimní večeři

Pošli to dál

Kdo by se na podzim netěšil na svatomartinskou husu. Bohužel, do 11. listopadu ale ještě nějaký ten týden v kalendáři zbývá. To ale neznamená, že apetit nemůžete uspokojit i během čekání. Anebo jen tak, pokud husu zrovna nemusíte.

Pokud tedy hledáte místo, kde si zpříjemnit prodlužující se večery, tady jsou místa, která nás se svým aktuálním nebo chystaným menu zaujala nejvíce.

Čtěte také: Kam na burgera? 5+1 tipů na vyhlášené podniky v Česku

Kantýna

Měli jste rádi Čestr, který musel kvůli rekonstrukci Státní opery na několik let kuchyň zavřít? Ambiente nezahálelo, rychle našlo unikátní prostor v historické budově Ringhofferova paláce a už nějakou dobu tam provozuje Kantýnu. Co v ní najdete? Na stojáka nebo v sedě si můžete od kuchaře nechat připravit maso z čestru a přeštického prasete a zapít ho skvěle vychlazeným pivem.

Uznáváme, není to místo na první rande (zvlášť, jestli nevíte, zda váš protějšek není náhodou vegetarián). Pokud ale máte rádi maso a chcete zažít restauraci trochu jinak, zkuste štěstí a zajděte na večeři. Jen pozor, kvůli velkému zájmu podnik neumožňuje rezervaci.

Politických vězňů 5, Praha 1, po–ne: 11.30–23.00

Bistro Milada

Máte rádi podniky, které sestavují menu z původních staročeských receptů, čerstvých ingrediencí a kombinují je s moderní lehkostí? Pak je nenápadná Milada na Letné ideální místo, kam zajít večer na několik sezonně vyladěných chodů.

Bistro otevřel Oldřich Sahajdák, šéfkuchař michelinské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise a jeho žena Šárka, která dříve rovněž působila ve skupině Ambiente a potom v karlínském Krystal Bistru. Interiér je minimalistický a i z venku působí prostor nenápadně. Že jste na správném místě poznáte jen díky zlaté ceduli ve dveřích.

Šmeralova 272/22, Praha 7, út–pá: 12.00–15.00 a 18.00–22.00

La Finestra in Cucina

Pokud si zakládáte na správné kombinaci jídla a vína, tak tato restaurace si zakládá na tom samém. Ve svých prostorách její majitelé budují největší vinotéku italských vín v Česku.

K (nejen) podzimnímu menu, ve kterém najdete například celé holoubě s kadeřávkem, řepou a pyré z piniových oříšků, nabízí k degustaci vertikální sety odrůd. To znamená, že si můžete objednat navazující ročníky stejné odrůdy. Jídlo je pak připravováno v prosklené kuchyni, do které můžete nakouknout a sledovat kuchaře přímo v akci.

Platnéřská 90/13, Staré Město, po–ne: 12.00–23.00

Bellevue restaurant

S podzimem přichází lanýžová sezona. Tak proč lanýže nezkusit rovnou ve sladké i slané verzi. V restauraci Bellevue na Smetanově nábřeží je michelinskou hvězdou oceněný šéfkuchař Marek Šáda zakomponoval hned do několika jídel a byla by velká škoda neochutnat alespoň jedno z nich. Jen pozor, na lanýže můžete vyrazit až v druhé půlce listopadu.

Smetanovo nábřeží 18, Staré Město, po–ne: 12.00–15.00 a 17.30–23.00

Sansho

Máte radši východní kuchyni? Když si k ní přimyslíte i Česko, vyjde vám Sansho, restaurace, za kterou stojí známý pražský kuchař a řezník Paul Day. Kombinují se zde asijské recepty s místním českým kvalitním masem z pomalu rostlých zvířat. Filosofie Sansho se zaměřuje právě na maso od dovozců, kteří chovají dobytek správným a nezrychleným způsobem.

Petrská 25, Staré město, út–pá: 11.30–14.00 a 18.00–23.00, so: 18.00–23.00

Serial Burgers

Pokud máte chuť na něco opravdu pořádného a hlavně se nechat překvapit, zajděte si do Serial burgers. Každý týden tu totiž šéfkuchař vymýšlí nový burger, který je vždy odlišný od stálé nabídky. Za pár týdnů tu dokonce můžete ochutnat svatomartinskou husu v housce.


Ostrovní 24, Praha 1, po–ne: 11.00–24.00

Portfolio restaurant

Restauraci, která sídlí v nově zrestaurovaném Lannově paláci, je známá nejen tím, že si k menu můžete pochutnat na ročníkových vínech z francouzského Bordeauxu a nebo italského Piemontu, ale také degustačním menu inspirovaném ročním obdobím.

V jeho podzimní variaci si můžete vybrat například jehněčí tatar se škvarky a ginem nebo třeba srnčí hřbet s konfitem z lýtka, celerem, fíkem, kadeřávkem, brusinkami a šipkovou omáčkou.

Havlíčkova 1, Staré Město, po–so: 11.30 –14.00 a 17.00–23.00

IF Café

Pokud nemáte zrovna chuť na slané, pak si v IF Café na Tylově náměstí můžete pochutnat na buchtičkách se šodó. K vyšlehanému vanilkovému krému a pečeným kynutým buchtičkám v podání cukrářky Ivety Fabešové si můžete na zahřátí dát třeba kakao a nostalgická vzpomínka na dětství bude kompletní.

Tylovo náměstí 2, Praha 2, po–ne: 8.00–20.00

S přispěním Adély Pěničkové


 

Čtěte také