Aktuální vydání magazínu Forbes

Říkají jí zástěrová lady. Jak kuchařka postavila multimilionovou firmu

Pošli to dál

Pro Ellen Bennett neexistují zdi, a když na nějakou přece jen narazí, zdá se, jako by skrze ni uměla procházet. V jejím světě není nebe limitem, ona sama si nastavuje své limity. Devětadvacetiletá podnikatelka šije designové zástěry nejen pro kuchaře, baristy a floristy, ale protože zástěry nejsou jen v kuchyních, spolupracovala už taky třeba se společnostmi jako SpaceX, Google, Lexus, Delta nebo Four Seasons.

Její losangeleská firma Hedley & Bennett aktuálně zaměstnává 40 lidí a už dodala pracovní oblečení do více než čtyř tisíc restaurací. Snad proto jí přezdívají „zástěrová lady“. „Cesta, kterou vidíte před vámi, je málokdy rovná. Je klikatá, plná hrbolů a výmolů. Ale tak to má být, přijměte ji takovou, jaká je. Je to vaše cesta,“ radí Bennett a moc dobře ví proč.

HedleyBennet5

Rodiče se rozvedli, když byla teenager. A protože maminka tenkrát jako sestřička chodila do nemocnice na dvanáctihodinové šichty, musela jí dcera pomáhat s vařením. Kupodivu po chvíli zjistila, že ji tato práce naplňuje, a rozhodla se, že se této „povinnosti“ začne věnovat na profesionální úrovni.

Jejím snem byly dvě školy: Le Cordon Bleu v Los Angeles a Americký kulinářský institut v New Yorku. Byl tu ale malý háček – nemohla si dovolit školné. „Bylo to poprvé v životě, co mi maminka řekla, že něco nemůžu,“ vzpomíná na dobu, kdy jí bylo osmnáct.

Cesta ji nakonec zavedla do Mexika, kam už jako malá jezdívala na prázdniny za babičkou. Tady se přihlásila na kulinářský institut a získala diplom. „Po čtyřech letech strávených v cizí zemi se mi začalo stýskat po domově, po Los Angeles. Vrátila jsem se, začala pracovat v michelinských restauracích a vtom se zrodil ten nápad. Říkala jsem si: Jak je možné, že připravujeme tak výborné, a navíc vizuálně atraktivní jídlo v tak otřesných uniformách?“ říká Bennett.

EllenBennettPortraits-2

Tehdy s nulovou zkušeností s navrhováním a šitím založila firmu Hedley & Bennett a začala vyrábět minimalistické barevné zástěry. A protože neměla žádné peníze, začala švadlenám nabízet snídaně a večeře, aby pro ni na oplátku šily.

Čtěte také: Bolestná cesta úspěchu, kterou skrývá rondon nejlepšího kuchaře světa

První zakázku dostala před čtyřmi lety od restaurace, ve které pracovala, a vydělané peníze investovala zpět do výroby zástěr. Ty začala prodávat na farmářských trzích v Hollywoodu, poté založila e-shop a od té doby vyrostla její společnost z kancelářských prostorů do továrny o rozloze 1300 metrů čtverečních.

A díky tomuto zástěrovému úspěchu se jí minulý rok dostalo té největší satisfakce. Oslovil ji děkan školy Le Cordon Bleu, o které vždy snila, jestli by nemohla pronést slavnostní řeč při promocích. „Před očima mi problesklo těch 11 let života, kdy jsem se musela vzdát svého snu o této prestižní kuchařské škole, a najednou bum. V ruce držím čestný diplom. Neuvěřitelné.“

static1

Proto teď může říct: „Nezáleží na tom, kdo jste, odkud pocházíte a v jaké rodině vyrůstáte. Můžete všechno, co chcete. Jděte si za svým snem, přestaňte se strachovat, proč se to nemusí podařit, a začněte na tom makat. A jestli se na vaší cestě objeví nějaký výmol, obejděte ho. Nic se neděje, naopak. Je to součást vašeho životního dobrodružství.“


Čtěte také