Aktuální vydání magazínu Forbes

Showman, feťák, milionář, šéfkuchař. Bourdain toho v životě stihl hodně

Pošli to dál

Malá hanojská restaurace Bún chả Hương Liên se od jiných vietnamských bister v okolí zase tolik neliší – dobře se v ní najíte za málo peněz, ale nepočítejte s kdovíjakým luxusem, naopak se připravte na plastové stoličky a umakartové stolky.

Jednu zvláštnost v ní ale oproti konkurenci přece jen najdete: skleněné akvárium, v němž jsou vystavené dvě sady talířů, dvě lahve od piva, dvě skleničky, dvě misky. V roce 2016 z nich jedli a pili Barack Obama a slavný kuchař a cestoval Anthony Bourdain.

A tak majitelé hospůdky místo, kde celebrity hodovaly a které se objevilo i v Bourdainově pořadu na stanici CNN, zavřeli do slavnostního, průhledného sarkofágu.

Lidí, kteří si pohostinský pomníček budou chtít prohlédnout, po dnešku nepochybně přibude – Anthony Bourdain totiž spáchal ve věku 61 let sebevraždu, oběsil se v hotelovém pokoji ve Francii, kde natáčel další díl ze své mimořádně úspěšné televizní série Parts Unknown.

Tragic news about Anthony Bourdain. There was such energy being in his presence.

Příspěvek sdílený Pete Souza (@petesouza),

Anthony Bourdain odešel ze světa jen pár dní po dobrovolné smrti designérky a módní návrhářky Kate Spade, další legendy newyorského světa umění, kultury a volnomyšlenkářství.

„Nechci, aby to znělo vychloubačně, ale smutnou pravdou je, že do nějakých 44 let jsem neměl bankovní účet a dlužil jsem všude, kam jsem se podíval. Žil jsem na hraně,“ svěřil se Bourdain loni finančnímu webu Wealthsimple.com.

Hranice definovaná bankovním účtem je celkem snadno čitelná. Z Bourdaina se celebrita stala po roce 2000, kdy mu vyšla kniha Důvěrnosti z kuchyně, do níž sepsal nejen svůj osobní příběh, ale i temné a špinavé příběhy z newyorských restaurací, jejichž kuchyně jsou plné ztracených existencí a lidí, kteří pracují v nedůstojných podmínkách.

Protože sám poznal, co to je dno, a pocházel z obyčejné rodiny, pohrdal vždy těmi, kteří se povyšovali a dávali najevo, že mají moc. Když vypukla aféra filmového producenta Harveyho Weinsteina, Bourdain upozorňoval na to, že stejně zvrácená, predátorská pravidla jako v Hollywoodu platí i v restauracích. Navíc Bourdainova přítelkyně, modelka a režisérka Asia Argento, byla jednou z žen, které Weinsteina obvinily ze zneužívání.

V posledních 15 letech se vypracoval v dolarového milionáře díky kontraktům se CNN a Travel Channelem a knižním bestsellerům. V době, kdy se živil jen vařením, to ale nikdy do opravdové extraligy nedotáhl, nejvíce je jeho jméno spojeno s dnes již neexistující restaurací v New Yorku, Brasserie Les Halles.

Když Bourdain říkal, že většinou žil na hraně, těžko si představit, že by přeháněl. Stačí pohled na jeho tělo: plno tetování, vyhublá postava, hluboko vryté vrásky. Prostě obraz někoho, kdo se s drogami, cigaretami ani alkoholem nikdy nemazlil. Ne náhodou byl jeho blízkým přítelem Iggy Pop.

Čtěte také: Po jaké kabelce ženy touží? Kate Spade to věděla

Rockerský byl i jeho přístup k práci. Pohrdal módními foodblogery, pozlátkem posh podniků, nablýskanými trendy. Spíš než molekulární kuchyně k němu seděla na oprýskané pánvi opečená mořská potvora kdesi v baru v zapadlém koutě třetího světa.

V tom bylo kouzlo jeho průlomového dokumentárního seriálu No Reservations: ukazoval země celého světa takové, jaké jsou. Včetně jejich kuchyně. Nebo se o to alespoň snažil. Když byl v roce 2010 v Praze, vyrazil se Zdeňkem Pohlreichem na klobásy na Václavské náměstí, pochvaloval si domácí kachnu novinářky Hany Michopulu i degustační menu v La Degustation Bohême Bourgeoise.

„Celkem rychle mi došlo, že je to stejně jako v hudebním byznysu. Peníze nejsou z desek, ale z turné. Nejvíc peněz mám z toho, že někam přijdu a tam vyprávím hovadiny,“ shrnul pro Wealthsimple, co je jeho největším zdrojem peněz.

Ne všechno, do čeho se absolvent střední kuchařské školy vrhl, ale skončilo úspěchem. Posledních pět let snil o tom, že v jednom z bývalých newyorských přístavních doků vybuduje něco jako gastronomický hub, kam budou lidé chodit nakupovat jak jídlo, tak suroviny na něj. Inspirací mu byly asijské trhy. Ačkoli o svých vizích přesvědčil mnoho novinářů i politiků, nikdy projekt nedotáhl dál než ke slovům.

V jednom z posledních interview, která Anthony Bourdain poskytl, hovořil letos na jaře o tom, že má pádný důvod k životu. „Cítím odpovědnost alespoň zkusit žít kvůli své dceři,“ řekl Bourdain americkému časopisu People.

Zároveň ale připustil, že myšlenky na sebevraždu, kterou nyní spáchal, mu nebyly v minulosti cizí: „Upřímně musím říct, že v životě jsem měl několik okamžiků, kdy jsem si řekl, že jsem se měl dobře, a proč teda neudělat nějakou totálně sobeckou věc, jako třeba skočit z útesu dolů.“

Čtěte také