Aktuální vydání magazínu Forbes

madetaci_sajt
Artesian-Team_N

V nejlepším se má přestat. S tímhle mottem opouští nejlepší bar světa jeho hvězdný tým

Pošli to dál

Před měsícem žil barmanský svět senzační zprávou, že londýnský bar Artesian získal po čtvrté za sebou ocenění pro nejlepší bar světa, vyhlašovaný magazínem Drinks International. Teď svět obletěla jiná zpráva, podobně senzační – Alex Kratěna a Simone Caporale, šéfové Artesianu, se rozhodli na vrcholu odejít a bar opouštějí.

Pro hotel Langham, kde Artesian sídlí, byla tahle zpráva pořádný šok. „Nezmohli se na slovo,“ říká Kratěna ke chvíli, kdy s Caporalem oznámili managementu hotelu, že odcházejí. Jeho oceňovaný bar teď čeká úplně nová budoucnost, kterou bude muset řešit skoro od podlahy.

akratena

Aby toho totiž nebylo málo, spolu s šéfbarmany se rozhodlo odejít dalších devět členů jejich týmu. Mezi nimi i Roman Foltán, čtyřiadvacetiletý talentovaný barman a člen žebříčku Forbesu 30 pod 30, který v Artesianu pracoval posledních pět let a vypracoval se tu ze začínajícího barbacka na pozici barmana.

„Do konce roku si chci hlavně odpočinout. Posledních pět let bylo fantastických a zároveň hodně náročných,“ říká Foltán ke svým nejbližším plánům. Vedle odpočinku se teď chce věnovat hlavně pozici ambasadora české Becherovky v Anglii. Nic konkrétnějšího o budoucnosti zatím říct nechce.

Podobně tajemný je i sám Alex Kratěna, který v Artesianu strávil osm let a má zásadní podíl na tom, že se dostal na špičku ve světové konkurenci (více o Kratěnově příběhu se dočtete zde). Ve společném prohlášení spolu s Caporalem, jenž bar s Kratěnou vedl posledních pět let, oba vedle poděkování svému týmu a celému hotelu Langham uvádějí, že je čas jít dál.

Kam? Když jim tuhle otázku položil magazín Drinks International, dozvěděl se jen to, že pro rok 2017 maji oba barmani v plánu tři společné projekty. Prvním z nich má být multidisciplinární tým, který bude „vytvářet nápoje zítřka“. S tímhle projektem bude souviset i vznik baru, který však nemá být typickým barem. „Rozhodně nečekejte další Artesian,“ komentuje to Kratěna. Třetím projektem pak bude založení neziskové organizace, jež by měla pomáhat zlepšovat budoucnost barmanského oboru a světa nápojů vůbec.

Na detaily toho, co si pro nás Kratěna a spol. připravují, si musíme ještě počkat. Stejně tak na to, jakým směrem se teď vydá Artesian. Našlápnuto mají všichni dobře, takže budoucnost by mohla být stejně vzrušující a zábavná jako drinky, které jsme si v Artesianu mohli dosud užívat.

Čtěte také