Aktuální vydání magazínu Forbes

Griliáš, raw dorty i kremrole. 8 tipů na cukrárny v Praze, které vám osladí jaro

Pošli to dál

Jaro, sluníčko, zmrzlina, ovocné dorty a skvělé zákusky inspirované francouzským a italským cukrářským řemeslem. V Praze se v poslední době otevřela spousta nových podniků a my jsme pro vás udělali malý přehled toho, co určitě stojí za ochutnání.

Tyto cukrárny nabízejí kromě luxusně vypadajících dortíků taky dobrou kávu, superpotraviny, bezlepkové a veganské dorty a některé i letní posezení. Ostatně vyzkoušejte sami a dejte nám vědět, jak vám chutnalo!


Cukrář Skála

Nová cukrárna ve Šporkovském paláci vzhledem připomíná spíše továrnu na zákusky než klasickou cukrárnu. První, co spatříte, když sem vejdete, je prosklená výrobna, v níž Lukáš Skála kouzlí z těch nejlepších surovin. To aby zákazníci měli bezprostřední kontakt s cukrářským mistrem, který zde vyrábí všechny luxusní dobroty od začátku až do konce.

A je toho dost! Nabídku tvoří kolem 80 výrobků, mezi nimiž najdete tradiční české zákusky, jako jsou kremrole, indiáni, větrníky nebo punčové řezy. Smlsnout si tu můžete taky na laskonce, kde se Skála vrátil k původní receptuře – korpusu z mandlí a lískooříškového griliáše v krému. Objednat si tu můžete taky ovocné tartaletky, zmrzliny, nanuky nebo dorty, kterých Cukrář Skála nabízí přesně pět. Ale pokud si s výběrem nevíte rady, nezoufejte. Ochutnat se tu dá i jednoporcový zákusek a podle chuti se pak rozhodnout.

Časem v menu přibudou i extravagantnější kousky, jako například korpus z wasabi, krém z čaje a znovuobjevené historické receptury. A koncem dubna i nová pobočka v Dlouhé ulici vedle podniku Naše maso, kde se bude Cukrář Skála specializovat na kremrole, jež se budou jako jediné vyrábět na místě. Ostatní zákusky (ze začátku zřejmě jen čtyři nejpopulárnější kousky) se budou dovážet z „továrny“ ve Šporkovském paláci.


Myšák

Možná ten příběh znáte. František Myšák byl vášnivým cukrářem a v roce 1911 si otevřel vlastní cukrárnu ve Vodičkově ulici – pod jeho rukama vznikaly dorty pro známé osobnosti z oblasti politiky, kultury i sportu. Dort od Myšáka měl na svých 80. narozeninách třeba i T. G. Masaryk, ochutnal jej třeba herec Oldřich Nový nebo známá operní pěvkyně Ema Destinnová.

To ale s příchodem únorového puče v roce 1948 skončilo a podnik byl znárodněn. Na prvorepublikovou slávu cukrárny se ale teď znovu snaží navázat restaurační skupina Ambiente, která ve zrekonstruovaném prostoru nabízí klasické české zákusky, dorty, poháry a snídaňové menu. Nově si tu „pošmáknete“ třeba na větrníku se slaným karamelem (na obrázku) a křehkém pečivu, jež se dováží z Café Savoy stejně jako všechny ostatní zákusky.

František Myšák přizval tenkrát ke spolupráci ty nejlepší české architekty a designéry a to samé udělala i nyní skupina Ambiente, když oslovila grafické Studio Najbrt, architektku Terezu Froňkovou a ilustrátora Michala Bačáka, aby se podíleli na „faceliftu“ staronových prostorů, jež stojí za návštěvu!


Cacao Prague

Taky rádi mlsáte zdravě? Pak si naplánujte cestu do populární blogerkovské kavárny Cacao, kterou najdete kousek od Prašné brány. Pochutnat si tu můžete na superpotravinách, jako například na açaí na tigela tedy açaí v misce, na mangovém bowlu s chia semínky a kokosem nebo třeba „low carb high fat“ čokoládovém dortu s minimálním množstvím sacharidů a vysokým obsahem kvalitních tuků.

Mezi speciality podniku patří taky veganské, bezlepkové a raw dorty, ale objednat si tu můžete taky tradiční české koláče s drobenkou, jablečný štrúdl nebo novinku – ovocný dort s mangovým pyré.

Cacao není ale jenom o dezertech, v jarních měsících se tu můžete osvěžit čerstvě připravenými štávami, koktejly nebo míchanými nápoji se superfood přídavky a to vše si vychutnat na sluníčku na terase před kavárnou.


Café-Café

Oblíbený podnik českých celebrit a byznysmenů nabízí víc než jen lákavou nabídku koktejlů, vín a drahého šampaňského. Připravují tu taky lahodné saláty (třeba Replay s modrým sýrem, slaninou a hruškou stojí za ochutnávku) a skvělé dorty. Mezi ty nejoblíbenější sladké pochoutky šéfcukráře Jana Náprstka patří marcipánový dort, nepečený koláč banoffee a tvarohový dort s malinami.

Každý den v nabídce najdete i domácí ovocné a tvarohové koláče, které jsou nově připravovány i v bezlepkové variantě.


IF café v Jungmannově ulici

Iveta Fabešová podlehla ve své již čtvrté cukrárně trendu, s nímž přišel francouzský šéfcukrář Cédric Grolet. Tedy dezertům ve tvaru ovoce – citronu, jablka, hrušky či ořechů s různými příchutěmi. Můžete si tu vychutnat třeba citron s citronovo-mučenkovou náplní obalený v bílé čokoládě nebo mandarinku připravenou z filetů čerstvých mandarinek.

Čtěte také: Kam v Brně na kávu? Toto je seznam těch nejlepších míst

Interiér cukrárny v paláci Rosetta realizovala italská firma CierreEsse podle zadání majitelů, aby odpovídal konceptu IF café i celé budovy, kde se nachází. A stejně jako u Cukráře Skály tu najdete prosklenou výrobnu, kde se můžete podívat na postup výroby všech dezertů, jež svojí dokonalostí připomínají spíše umělecké dílo než klasický zákusek.

Cílem jejich podniků je měnit českou cukrařinu, která není často podle Fabešové založená na kvalitě, ale spíš na honu za nejlevnějším větrníkem.


Votre plaisir

Gabrielu a Michala Hrubcovy z Votre plaisir zřejmě znáte z farmářských trhů. Ještě letos by si ale dvojice chtěla společně s Ambiente otevřít luxusní butikovou cukrárnu, která by měla stylem navázat na jejich bývalý podnik v Soukenické ulici, kde jste mohli ochutnat dortíky a zákusky inspirované Francií.

Značku Votre plaisir založili Hrubcovi před šesti lety s touhou formovat novou cukrářskou tradici v Česku, a to i když se předtím živili něčím úplně jiným. Vše změnila dovolená ve Francouzské Guyaně, kde ochutnali citronovou tartaletku. Francouzská řemeslná cukrařina je zaujala natolik, že se ji rozhodli přinést do Česka. Nakoupili odborné knihy, oslovili dodavatele a strávili spoustu hodin pečením. A tak se z bývalého hasiče a provozní stali profesionální cukráři, jejichž dobroty si můžete objednat i vy. Aktuálně nejpopulárnější je narozeninový dort Le Mystère du Plaisir (viz foto).


Saint Tropez

A další Francií inspirovanou cukrárnu najdete v pasáži U Nováků, kde se pravidelně pořádají cukrářské kurzy – s místními šéfcukráři se tu naučíte připravovat ty nejlepší makronky, sladké pralinky nebo dezerty, jako třeba lahodný dort ze tří druhů čokolády Royal plněný francouzským čokoládovým krémem ganache,anebo lehký jahodový cheesecake na medovo-citronovém korpusu.

Kromě klasických francouzských pochoutek si tu můžete smlsnout taky na Masarykově poháru. První československý prezident si zákusek oblíbil natolik, že si jej nechával připravovat pravidelně.

Lukáš Otys, spolumajitel cukrárny


Dortletka

A máme pro vás i jeden tip, až pojedete z Prahy na sever. V Roudnici nad Labem si před pěti lety otevřela cukrárnu Jaroslava Michalcová, která oprášila rodinný recept na dortík, jejž při poslední návštěvě Prahy ochutnala i bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová.

Čtěte také: K úspěchu jí pomohl zapomenutý rodinný recept, který už znají i na Hradě

Tím slavným zákuskem je dortletka, jejíž recepturu pravnučka vídeňského cukráře a pekárníka, bývalá kurátorka v galerii, drží v tajnosti doteď. Jedná se o kávový dezert chutí připomínající laskonku. Recept na něj jí babička napsala na kousek papírového pytlíku. Michalcová recepturu oprášila a zákusek se stal natolik populárním, že jej v současné době nestíhá vyrábět. Na dortletku navíc drží ochrannou známku, takže si na ní nikde jinde než ve stejnojmenné cukrárně nepochutnáte.

 


 

Čtěte také