skip to main content

Naučte se vařit, péct nebo míchat. Tohle jsou kuchařské školy, kde se nespálíte

3 minuty čtení

V okamžiku, kdy můžete někomu blízkému naservírovat dokonale připravené rizoto, makronku nebo vlastnoručně umíchaný koktejl, se dostavuje těžko uchopitelný pocit blaha. Stupňuje se tím víc, čím lepší zážitek můžete svému okolí přichystat.

A k tomu je zapotřebí nejen nadšení a zápal, ale také vzdělání, přinejmenším dílčí. O své zkušenosti se s vámi naštěstí mohou podělit zkušení profesionální kuchaři, cukráři, baristé nebo barmani, a to bez ohledu na to, jestli jste spíše začátečníci, nebo už máte něco navařeno. Stačí jen vybrat ten správný kurz vaření.

Čtěte také: Pravda, nebo lež? Co všechno byste měli vědět o víně, když chcete zaujmout

Nabízíme několik míst, kde se můžete učit ve společnosti těch nejpovolanějších, na cokoli se jich doptat a všechno si vyzkoušet. A pak už jen oslňovat své vlastní hosty.

Ola Kala

V Česku patří ke školám s vůbec nejdelší tradicí a mezi zdejší lektory patřil delší dobu i Radek Kašpárek, dnes šéfkuchař michelinskou hvězdou oceněného restaurantu Field.

Prostor na vinohradské Korunní třídě nepatří k největším, ale to je zároveň výhoda: všechno se odehrává přímo před vámi a v příjemně komorní atmosféře.

Nabídka kurzů je široká, společné mají ale to, že soustřeďují na mezinárodní kuchyni. Při výběru byste neměli minout Scotta Van Wagenena, zakladatele legendární berounské burgrárny BlackDog, který učí mexickou, peruánskou a samozřejmě americkou kuchyni.

Ceny kurzů začínají na 2450 Kč.
Více na: olakala.cz

Laboratorio

Šéfkuchař a restauratér Riccardo Lucque hýbe českou gastronomií už dlouhou dobu, nebylo tedy divu, když se pustil i do vlastní školy vaření. Ta se nachází poblíž Národního divadla a patří bezesporu k těm nejluxusnějším, a to jak prostředím, tak obsahem.

Vedle Lucqueho, který se samozřejmě specializuje na italskou kuchyni, se tu o své zkušenosti dělí kupříkladu Tomáš Juřík z La Finestra nebo Jiří Janouch z populárního buger bistra Dish. Narazíte tu ale také na pekařku Julianu Fischerovou alias Maškrtnici, Ladislava Dvořáka z populárního street foodu Tamarind Tree nebo Michala Hromase, známého i ze Streamu a radia Wave.

Kurzy vaření tu přijdou na 3300 korun a víc, pečení je o pár stovek levnější.
Více na: laboratorio.lacollezione.cz

SugarSugar

V budově vestavěné do jednoho z letenských vnitrobloků působí akademie, která se soustřeďuje výhradně na sladkosti. Výuka tu probíhá formou workshopu nebo v individuálněji pojatých masterclass.

Kurzy mohou trvat i více dní a účastníci se během nich naučí to podstatné od světových špiček svého oboru. Může to být modelace figurek z cukrové pasty v podání Carlose Lischettiho, vysoká francouzská cukrařina podle Cecile Moritel nebo vás Andrey Dubovik naučí svůj slavný „galaxy“ dort.

Za obsáhlý kurz dáte okolo 1200 eur.
Více na: sugar.academy

Kávový klub

Sympaťáci a sympaťačky, které potkáváte na farmářských trzích, v karlínském espresso baru nebo stánku na Smíchovském nádraží vám ochotně pomohou překonat úskalí domácí přípravy kávy.

V nově otevřené pražírně a školicím centru ve Vysočanech si tak pod vedením baristů okolo Zdeňka Smrčky a Adama Dvořáka osvojíte, jak kávy vybrat, správně umlít, připravit i vychutnat.

To vše za 1690 Kč.
Více na: kavovyklub.cz

Parlour

Koktejlový bar pro skutečné fajnšmekry se tak trochu ukrývá v Krakovské ulici jen pár kroků od Václavského náměstí. Kurzy mixologie pořádá pro menší skupiny zájemců na vyžádání (stačí se zeptat na baru) a ve velmi komorní atmosféře.

Barman Martin Tomášek během nich představuje základní principy, postupy a receptury. Návštěvníci kurzu si mohou vše vyzkoušet přímo za barem se stejným vybavením, které v Parlouru běžně používají – od sekání ledu po míchání a shakování.

Vstup do koktejlového světa vás vyjde na 2000 Kč.
Více na: parlour.cz

Pražský kulinářský institut

Stojí tak trochu bokem, v Suchdole, ale možná tím spíš se tu snáz oprostíte od běžných starostí a soustředíte na to podstatné, ať to jsou poctivé české omáčky, které tu učí fortelný Václav Frič z restaurace Na Pekárně, asijský street food v podání Jiřího Štifta, toho času šéfa restaurace Sia, nebo kreativní pohled na českou tradici Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Bohême Bourgeoise.

Seznam lektorů je plný hvězd, ale načerpat poznatky tu můžou jak zkušení kuchaři, tak kuchtíci, kteří se chtějí správně naučit úplné základy. Za vším stojí jiná gastronomická osobnost Roman Vaněk.

Připravte si 3800 Kč.
Více na: prakul.cz