Aktuální vydání magazínu Forbes

Skloubit právo a řezničinu? Podívejte se, jak to dokázala Michaela Day

Pošli to dál

V Náplavní ulici mezi pražským Mánesem a Tančícím domem kromě projíždějících aut není moc rušno – až na jednu výjimku.

Své sídlo tady má The Real Meat Society, společný podnik Michaely a Paula Dayových, populární pražské řeznictví, kam za kvalitním masem výhradně z českých pastevních a bio chovů chodí masožravci z celé Prahy.

Řeznictví, které manželé provozují už od roku 2012, loni dostalo nový kabát, když se Michaela s Paulem rozhodli ho rozšířit. Přikoupili prostory vedle původního obchodu a v nově vybudovaném obchodě je dnes místo i pro maličké bistro, pro které Paul Day, anglický šéfkuchař se zkušenostmi ze světových michelinských restaurací, který už 10 let žije v Česku, připravuje některé ze svých masových receptů.

Čtěte také: Knižní klub nejen pro dámy. Co byste měli číst podle nejvlivnějších žen Česka

„Paul se realizuje hlavně jako vynikající šéfkuchař a řezník, já funguji většinu času jako manažerka a ten, kdo komunikuje s farmáři,“ vysvětluje Michaela Day.

„Díky němu jsem se tohle povolání taky naučila, baví mě se v něm pořád zlepšovat a občas si k němu odskočit od jiných pracovních povinností.“


Pusťte si celý příběh Michaely Day v dokumentu České naděje


Těch „jiných povinností“ má Michaela Day docela dost. Když vypráví, co všechno dělá, přemýšlíte, jestli má její týden víc dní než běžných sedm. Vedle řeznictví spolu s manželem v Praze vlastní ještě vyhlášenou restauraci Sansho, která se pyšní oceněním Michelin Bib a kde se vaří právě z masa z The Real Meat Society. 

Donedávna Dayovi vedli ještě další Bibem oceněný podnik Maso a kobliha, který se ale rozhodli letos na podzim zavřít. „Nakonec jsme se rozhodli soustředit hlavně na rozvíjení Sansha a TRMS,“ vysvětluje Michaela.

Michaela si vedle podnikání v gastronomii drží i svou původní profesi advokátky, působí jako partnerka v právní kanceláři Smed Jorgensen.

„Svou kancelář mám už od roku 2004. A pořád mě hodně baví, pracujeme hlavně pro zahraniční klienty a zabýváme se převážně korporátním a mezinárodním právem,“ dodává energická třiačtyřicetiletá tmavovláska, pro niž je vztah lidí k přírodě důležité téma a odráží se jak v jejích právnických aktivitách – přibrala si totiž i právo životního prostředí –, tak v The Real Meat Society, které bylo prvním českým řeznictvím dodávajícím výhradně bioprodukty.

„Ráda spojuju věci zdánlivě nespojitelné,“ říká v dalším dílu videoprojektu Forbes.cz České naděje žena, která se navíc v posledních dvou letech rozhodla spojit všechny své kariéry s péčí o dvě adoptované holčičky.

„Je to pro nás s manželem úplně nová životní zkušenost a jsme za ni nesmírně vděční. Museli jsme samozřejmě svůj nabitý pracovní rozvrh přizpůsobit našim dcerám, ale radost, kterou nám naše rodina dává, je nepopsatelná.“

Pusťte si další díly Českých nadějí: příběh zakladatele firmy Apiary Jakuba Nešetřila a podnikatele Filipa Molčana.

Michaela Day je jednoduše nezmar. I když připouští, že by někdy ráda měla delší dny, aby vedle všech svých prací a dětí měla víc času na svoji oblíbenou zahradu, cvičení a taky výrobu keramiky, svůj nový koníček, už promýšlí nový mezinárodní projekt – tentokrát dobročinný, který propojí byznys, vzdělávání a rozvoj místních komunit.

Zatím je to ještě v příliš rané fázi, abych mohla mluvit veřejně o detailech. Ale rozhodně to bude projekt, který bude pomáhat lidem. A nejenom v Česku.

S přispěním Luboše Kreče

Čtěte také