skip to main content
České naděje

Skloubit právo a řezničinu? Podívejte se, jak to dokázala Michaela Day

3 minuty čtení

V Náplavní ulici mezi pražským Mánesem a Tančícím domem kromě projíždějících aut není moc rušno – až na jednu výjimku.

Své sídlo tady má The Real Meat Society, společný podnik Michaely a Paula Dayových, populární pražské řeznictví, kam za kvalitním masem výhradně z českých pastevních a bio chovů chodí masožravci z celé Prahy.

Řeznictví, které manželé provozují už od roku 2012, loni dostalo nový kabát, když se Michaela s Paulem rozhodli ho rozšířit. Přikoupili prostory vedle původního obchodu a v nově vybudovaném obchodě je dnes místo i pro maličké bistro, pro které Paul Day, anglický šéfkuchař se zkušenostmi ze světových michelinských restaurací, který už 10 let žije v Česku, připravuje některé ze svých masových receptů.

Čtěte také: Knižní klub nejen pro dámy. Co byste měli číst podle nejvlivnějších žen Česka

„Paul se realizuje hlavně jako vynikající šéfkuchař a řezník, já funguji většinu času jako manažerka a ten, kdo komunikuje s farmáři,“ vysvětluje Michaela Day.

„Díky němu jsem se tohle povolání taky naučila, baví mě se v něm pořád zlepšovat a občas si k němu odskočit od jiných pracovních povinností.“

Těch „jiných povinností“ má Michaela Day docela dost. Když vypráví, co všechno dělá, přemýšlíte, jestli má její týden víc dní než běžných sedm. Vedle řeznictví spolu s manželem v Praze vlastní ještě vyhlášenou restauraci Sansho, která se pyšní oceněním Michelin Bib a kde se vaří právě z masa z The Real Meat Society. 

Donedávna Dayovi vedli ještě další Bibem oceněný podnik Maso a kobliha, který se ale rozhodli letos na podzim zavřít. „Nakonec jsme se rozhodli soustředit hlavně na rozvíjení Sansha a TRMS,“ vysvětluje Michaela.

Michaela si vedle podnikání v gastronomii drží i svou původní profesi advokátky, působí jako partnerka v právní kanceláři Smed Jorgensen.

„Svou kancelář mám už od roku 2004. A pořád mě hodně baví, pracujeme hlavně pro zahraniční klienty a zabýváme se převážně korporátním a mezinárodním právem,“ dodává energická třiačtyřicetiletá tmavovláska, pro niž je vztah lidí k přírodě důležité téma a odráží se jak v jejích právnických aktivitách – přibrala si totiž i právo životního prostředí –, tak v The Real Meat Society, které bylo prvním českým řeznictvím dodávajícím výhradně bioprodukty.

„Ráda spojuju věci zdánlivě nespojitelné,“ říká v dalším dílu videoprojektu Forbes.cz České naděje žena, která se navíc v posledních dvou letech rozhodla spojit všechny své kariéry s péčí o dvě adoptované holčičky.

„Je to pro nás s manželem úplně nová životní zkušenost a jsme za ni nesmírně vděční. Museli jsme samozřejmě svůj nabitý pracovní rozvrh přizpůsobit našim dcerám, ale radost, kterou nám naše rodina dává, je nepopsatelná.“

Pusťte si další díly Českých nadějí: příběh zakladatele firmy Apiary Jakuba Nešetřilapodnikatele Filipa Molčana.

Michaela Day je jednoduše nezmar. I když připouští, že by někdy ráda měla delší dny, aby vedle všech svých prací a dětí měla víc času na svoji oblíbenou zahradu, cvičení a taky výrobu keramiky, svůj nový koníček, už promýšlí nový mezinárodní projekt – tentokrát dobročinný, který propojí byznys, vzdělávání a rozvoj místních komunit.

Zatím je to ještě v příliš rané fázi, abych mohla mluvit veřejně o detailech. Ale rozhodně to bude projekt, který bude pomáhat lidem. A nejenom v Česku.

S přispěním Luboše Kreče.